Ispitni rokovi: Kako se nosite sa stresom?

Prije ispitnih rokova, normalno je da ste pod stresom. Određena doza stresa zapravo vam može biti i od koristi, više ćete se fokusirati na ostvarenje cilja, dakle uspješno polaganje ispita.


stressed young woman e1644008885115
Foto: Envato

Stres oko ispitnih rokova ne možete u potpunosti ukloniti, ali možete naučiti kako ga kontrolisati. Šta je najvažnije što trebate napraviti? Odmah prestati odgađati učenje. Odgađanjem obaveze ne nestaju, samo se gomilaju.

Previše zadataka, malo vremena?

Samo bez panike. Mnogi se studenti previše zamaraju time što sve trebaju napraviti i unaprijed se bespotrebno opterećuju kad će sve to stići. Ispiti, predmeti, predavanja, praksa.. Usporite! Krenite korak po korak i posložite prioritete. Za početak, noć prije ispita nemojte, naprimjer, provesti napolju s društvom, nego ponovite gradivo i ranije legnite.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Dokazano je da tako bolje memorišete bitne stvari.

Napravite dobar plan

Učite na vrijeme. Nabavite svu potrebnu literaturu s primjerima ispita i pitanja na usmenom kako biste znali šta vas čeka. Prođite detaljno sve materijale, bilježite nejasnoće i raščistite sve na konsultacijama. Saznajte koliko iz pojedinih predmeta ima literature i napravite raspored učenja iz dana u dan.

Napravite podjelu. Gradivo razdijelite, na primjer, na dvadeset segmenata te svaki obradite na jednostavan način. Bilješke, pet kratkih rečenica i slike. Napravite sistem koji vam olakšava pamćenje i ponavljajte sve dok ne krenete odgovarati na pitanja bez gledanja u bilješke.

Pronađite na internetu tematiku ispita obrađenu na zanimljiv način. Bio to blog, video ili nešto treće. Proučite i uzmite si dovoljno vremena za upijanje informacija. Par dana prije ispita udaljite od sebe sve ometajuće faktore. TV serije i filmove, Facebook, izlaske.

Stres može biti i koristan

Prije ispitnih rokova, normalno je da ste pod stresom. Određena doza stresa zapravo vam može biti i od koristi, više ćete se fokusirati na ostvarenje cilja, dakle uspješno polaganje ispita.

Ipak, sve počnite planirati na vrijeme. Mnoge ankete napravljene među uspješnim studentima pokazale su da većina njih uči u uvijek isto vrijeme. Oni tvrde da je bitno ne samo planirati odlaske na predavanja i ispite, već i vrijeme učenja. Na ovaj način postajete mentalno i emocionalno spremniji za svaki ispit.

Također, savjetuju da prvo krenete učiti ono što vam je najteže. Takvi zadaci od vas traže najviše truda i energije, pa kad to stavite iza sebe, ostatak će vam biti puno lakši. Možda će vam i muzika pomoći kod učenja? U svakom slučaju, zapamtite da stres samo stvara dodatni stres, nervozu i utiče na vaše performanse, piše Pvzg.hr