“Ispisat’ ću se s fakulteta!”: Ovih 14 misli prolaze kroz glavu studenata za vrijeme ispitnih rokova

Ovo je 14 misli koje studentima prolaze kroz glavu za vrijeme ispitnih rokova.


Ispitni rokovi su uveliko počeli. Situacija se zahuktava već sedmicama unazad jer ste učili za kolokvije i nadolazeće ispite, vrijeme svakodnevno provodili u učenju, pisali seminare i odrađivali završne obveze prema određenim kolegijima…

Advertisements

Stres prouzrokovan svim navedenim neizbježan je, a ponekad ste se našli u neumoljivom raspoloženju panike, straha, zabrinutosti pa čak ste i bili voljni odustati od svega. Donosimo pregled 15 najčešćih raspoloženja i misli koje kolaju glavom tipičnim studentom u vrijeme ispitnih rokova, piše mojfaks.com.

1. Uh, ovo je loše

Dubok i težak izdisaj pa udisaj popraćen mislima o svim još uvijek neispunjenim obvezama… a ispitni rok je uveliko krenuo.

2. Ne, nisam mrzovoljan/na

Raspoloženje koje te uhvati nakon 5 sati tupog gledanja u prazni Word dokument jer ne znaš kako započeti. Naravno, napisao/la si naslovnu stranu i čini se da je tad sve dobro krenulo, no nekako si se prevario/la.

3. Nemam pojma što radim

Zapravo se tako osjećamo prilikom svakog započinjanja zadatka i fakultetskih obaveza.

4. Stalno sam umoran/na

Kasnonoćno učenje dovelo te do toga da u konačnici spavaš svega 3 sata. Nije ni čudo da umor prevladava i što nemaš energije za sve aktivnosti koje te čekaju tokom dana u ispitnom roku.

5. Mrtav/va sam

Prije, za vrijeme i poslije rokova. A kad se ne osjećam tako?

6. Bit ću dobro /izdisaj/

Samo pozitiva. Sve je dobro, i ja sam dobro. Jesam li?

7. Sve me muči, ali sam dobro

Suosjećamo. Glavu gore!

8. Neću položiti sve ispite

Advertisements

Vječna misao koja kola glavom kada se konačno uhvatite u koštac sa svim predmetima i razmišljate kako nećete položiti ispite. Još veći strah je kada mislite da nećete položiti niti jedan ispit.

9. Mini nervni slom

Svaki put. Svaki dan. Od previše obaveza, nedovršenih zadataka, nenaučenih stranica, a vremena premalo. Zašto radim sve u zadnji čas?!

10. 100 godina u paklu

Pri ovome su faks i pakao sinonimi.

11. Napisat’ ću sve što znam

Pa kud puklo! Bolje napisati nešto, nego ostaviti prazno pa možda nešto od napisanoga i bude tačno. Nadam se samo da profesor neće sve detaljno čitati. Nekada studenti imaju običaj reći: “Ma pisat’ ću iz životnog iskustva!”, “Znam ja to iz života” itd.

12. Ovo je noćna mora

Pregledavanje gradiva koje ste naučili, a tek onaj dio koji još niste ni pogledali, a morate ga naučiti. To je prava noćna mora!

13. Ispisati ću se s fakulteta i idem kući

Misliš napustit ću faks do kraja rokova i pričekati da sve ovo završi pa se tek onda vratiti? Ili se više nikad neću vratiti?

14. Odrastanje

Biti odgovorna i odrasla osoba…hmm, ne još. Nisam ni sposoban/na naučiti 50-100 strana knjige.

15. Previše odgovornosti

Ne, ne i ne. Ovo je previše odgovornosti za mene, a tiče se svih ispita i rokova.

Sva su ova razmišljanja sasvim normalna i uobičajena u pojedinim trenucima pod utjecajem stresa. No, ne dajte da utiču na vaše raspoloženje i ne dopustite im da upravljaju jer će pogubno uticati na vašu motivaciju. No, dozvoljeno vam je da padnete ispit, pogriješite, ne uspijete.

Ne postoji bez razloga ona čuvena rečenica – “Na greškama se uči”. Zato, glavu gore i samo pozitivno!