I to je moguće: Zatvoren privatni fakultet u Banjaluci

75% njihovih studenata je završavalo studije u roku, a na fakultetu su se hvalili kako 70% studenata pronađe posao u prvoj godini nakon završetka studija...


Ekspanzija privatnog obrazovanja u Banjaluci polako se bliži svom kraju. Ono što je do prije nekoliko godina bilo nezamislivo danas se desilo, a to je da je privatni fakultet zatvoren.

Advertisements

Riječ je o Komunikološkom koledžu “Kapa FI” u vlasništvu profesora Aleksandra Bogdanića koji je prije nekoliko dana zvanično ugašen.

Bogdanić je pokrenuo skraćeni dobrovoljni likvidacioni postupak. Kao osnivaču mu je pripala prokretna i nepokretna imovina koju je uložio među kojom i poslovni objekat u Vojvođanskoj ulici u Banjaluci.

 – Likvidacioni postupak je otvoren i istovremeno zaključen 20.4.2021. godine kada je Rješenje o otvaranju i istovremenom zaključenju postupka likvidacije objavljeno na oglasnoj tabli Suda, navodi se u obavještenju suda.

To što je ostao bez fakulteta, za Bogdanovića ne znači da je ostao i bez posla. Naime, on i dalje radi kao redovan profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Finansijski izvještaji pokazuju kako je za ovu obrazovnu ustanovu najbolja bila 2012. godina kada su ostvarili prihode od nepunih 260.000 KM, i dobit od 80.000 maraka.

Advertisements

Nakon toga je krenuo strmoglavi pad u prihodima koji su 2019. godine iznosili 48.604 KM zbog čega je prijavljen gubitak od 16.087 KM.

Negativno su poslovali i u 2018 i 2017. godini, pa vlasniku nije preostalo ništa nego da stavi ključ u bravu, piše Crna-hronika.info.

Na njihovoj internet prezentaciji se navodi kako su prva privatna visokoškolska ustanova u RS i BiH, osnovana 2000. godine, te prva visokoškolska ustanova za oblast komunikologije u RS i BiH.

Bili su akreditovani i licencirani za studijske programe Komunikologije, Engleskog jezika i Dizajna.

Oko 75 odsto njihovih studenata je završavalo studije u roku, 15 odsto u periodu od pet godina, a 10 odsto je je studiralo duže od pet godina.

 – 70 odsto diplomaca pronalazi posao u prvoj godini nakon završetka studija, hvalili su se na sajtu Komunikološkog koledža u Banjaluci.