Holandska princeza odbila 1,6 miliona eura iz budžeta jer bi se osjećala nelagodno

"Smatram da bi to bilo neugodno dok ne činim ništa, dok je drugim studentima puno teže," kazala je.


Foto: The Guardian
Foto: The Guardian

Princeza Amalia, nasljednica holandskog prijestolja, odriče se prava na godišnji prihod. Najstarija kćerka kralja Willem-Alexandera, napisala je premijeru Marku Rutteu da se želi odreći prava na 1,6 miliona eura prihoda ličnih i kućnih troškova, jer bi se prihvaćanjem osjećala nelagodno.

Advertisements

Ona je u četvrtak položila maturu te je u pismu navela da ne želi novac dok ne bude imala odgovarajuće kraljevske dužnosti. Amalia je rekla da nakon završetka škole namjerava pauzirati godinu, a zatim započeti studij.

 – 7. decembra 2021. Imat ću 18 godina i, prema zakonu, dobit ću dodatak, napisala je Amalia u pismu koje je objavila holandska javna televizija NOS.

 – Smatram da bi to bilo neugodno dok ne činim ništa, dok je drugim studentima puno teže, posebno u ovom periodu koronavirusa, dodala je.

Advertisements

Rekla je da će godišnje vraćati 300.000 eura prihoda i da neće tražiti 1,3 miliona eura sve dok u ulozi princeze ne bude imala velike troškove.

NOS navodi da je to prvi put da član kraljevske porodice odbija da traži platu i naknadu troškova. Holandska monarhija prestigla je Britaniju kao najskuplju u Evropi, prema studiji iz 2012. godine, piše The Guardian.

Holandska vlada prošle godine je dogovorila kraljevski budžet od 47,5 miliona eura za 2021. godinu, ne uključujući troškove državnih posjeta ili održavanja palata, s tim da je kralj Willem-Alexander dobio 998.000 eura plaće i 5,1 milion službenih troškova. Njegova supruga Maxima dobila je 1,1 milion eura, bivša kraljica Beatrix 1,7 miliona, a Amalia 1,6 miliona eura.

Pod pritiskom opozicionih stranaka, Rutte je pristao na reviziju godišnjih troškova, ali je upozorio na “populističke” opasnosti takve rasprave.