Hoće li Studentski centar u Sarajevu uskoro ostati i bez struje?

Javna ustanova Studentski centar u Sarajevu, koji je već neko vrijeme bez plina, mogao bi ostati i bez struje. Ova ustanova se već neko vrijeme nalazi u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, a evidentno je i sve veće nezadovoljstvo studenata.


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Glavni uzrok ovakvog stanja je nagomilani dug koji sada iznosi 1.250.000 KM i činjenica da neki kantoni Centru još uvijek nisu uplatili novac za svoje studente.

Advertisements

– Jedini način da se izbjegne isključenje struje jeste da do kraja sljedeće sedmice kantoni isplate svoja dugovanja. U suprotnom, doći će do isključenja i do velikog nezadovoljstva i pobune studenata, a to je svakako nešto što ne želimo, kazao je za “Radio Sarajevo” direktor JU Studentski centar Sarajevo Emir Kadrić.

Kadrić naglašava da se isključenje može izbjeći i djelomičnim podmirivanjem ukupnih dugovanja, ali da je jedino dugoročno rješenje u zakonu.

– Jedino moguće rješenje je donošenje i primjena zakona o studentskom standardu. To bi dugoročno reguliralo finansije i brojne druge probleme s kojima se sada suočavamo, naglasio je Kadrić.

Unsko-sanski i Srednjobosanski kanton su među najzaduženijima iako su dužni svi. Poseban problem kod kantona koji nisu platili novac za svoje studente je što ti studenti neće moći useliti u svoje sobe iako su primljeni u domove.

Direktor JU Studentski centar pozvao je Federalno ministarstvo za obrazovanje da se što prije okrene rješavanju ovog problema i učini korake ka donošenju zakona o studentskom standardu.

– Želja svih nas je da sljedeću akademsku godinu počnemo dobro i da ne bude problema s kojima smo se suočavali u proteklom periodu, te da studenti budu zadovoljni, dodao je Kadrić.

(Radiosarajevo.ba)