Hoće li studenti u Tuzli izaći na najavljene proteste 2. marta?

Protesti studenata su najavljeni za 2. mart, a nakon odobravanja kliničkog staža za studente Medicinskog fakulteta postavlja se pitanje da li će doći do protesta.


Studenti Univerziteta u Tuzli prije nešto više od mjesec dana najavili su studentske proteste u Tuzli 2. marta, na kojima bi tražili svoja prava, a jedan od ključnih zahtjeva bio je da se studentima Medicinskog fakulteta dozvoli ulazak u zdravstvene ustanove.

Advertisements

Nakon razgovora sa nadležnim institucijama i niza sastanaka rješenje je pronađeno za pitanje obavljanja kliničkog staža je riješeno.

Ostaje pitanje, da li će se početkom marta održati najavljeni protesti.

Na web stranici Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli objavljena je obavijest za studente u kojoj stoji:

Poštovane kolegice i kolege studenti,

Advertisements

Na današnjoj sjednici Senata Univerziteta u Tuzli razriješene su sve dileme, te je zvanično potvrđeno održavanje kliničkog staža i prakse za studente Medicinskog fakulteta UNTZ, za što je Medicinski fakultet već pripremio grupe studenata raspoređene za održavanje vježbi.

S obzirom da smo ranije upućivali dopise prema određenim institucijama za koje smo smatrali da su nadležni za rješavanje ovog problema, te da smo održali više sastanaka u nizu po ovom pitanju gdje smo jasno upozoravali i prijetili protestima ukoliko se navedeni problem ne riješi u korist studenata, s tim u vezi nakon potvrđenih i jasnih uputa za održavanje kliničkog staža i vježbi ispunjeni su ultimativni uslovi za neodržavanje protesta.

Međutim, ne znači da isti neće biti održani po drugom pitanju jer se iza zavjese spremaju nove izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju TK (ili čak cijeli Zakon) o čijim detaljima studenti uopšte nisu upoznati, a kako nezvanično saznajemo uskraćuju se prava studenata.

O kakvom načinu “uskraćivanja prava studenata” se radi i da li će zaista protesti u narednom periodu biti održani, ostaje nam da vidimo u narednom periodu.