SPUT: Na Univerzitetu u Tuzli se uvodi informacioni studentski servis

SPUT najavio online način prijavljivanja ispita u Tuzli od aprilskog ispitnog roka.


students woman studying online browsing e learning concept

Tuzlanski univerzitet najveći je univerzitet u BiH koji nema regulisano online prijavljivanje ispita, zbog čega studenti i dalje plaćaju 0,50 KM jednu prijavu, čekajući u dugim redovima ispred Skriptarnice.

Iako je na sjednici Skupštine TK inicijativa za uvođenje elektronske prijave ispita na Univerzitetu u Tuzli odbijena, na web stranici Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli objavljena je obavijest studentima u kojoj se navodi da će ipak doći do uvođenja Informacionog studentskog servisa (ISS).

ISS bi riješio problem prijave ispita, online predavanja zahtjeva za uvjerenja sa studentske službe, praćenja rezultata i jedinstveno mjesto za sve informacije vezane za studente.

U nastavku pročitajte obavijest koja je objavljena na zvaničnoj web stranici SPUT-a:

Poštovane kolegice i kolege studenti,

S obzirom da se u javnosti iznova pojavljuju dezinformacije vezano za online prijavljivanje ispita i uvođenje Informacionog studentskog servisa (ISS) na Univerzitetu u Tuzli, dužni smo reagovati, te vas izvijestiti sa tačnim i provjerenim informacijama.

Na danas održanoj sjednici Senata UNTZ na novi pisani zahtjev i upit Studentskog parlamenta UNTZ na ovu temu, menadžment Univerziteta u Tuzli je informisao članove Senata UNTZ da će platforma za online prijavu ispita krenuti sa radom već od aprilskog roka, odnosno ista će krenuti sa probnim radom već sredinom mjeseca marta.

Predstavnici Studentskog parlamenta UNTZ već su ranije učestvovali na dva radna sastanka na ovu temu, gdje je posljednji održan 15.01.2021. godine, na kojem je nakon različitih idejnih rješenja zajednički donesena odluka da tehnička služba odabrano rješenje može realizovati do 15. marta tekuće godine, što se izjavom na današnjoj sjednici Senata UNTZ jasno pokazuje i argumentovano dokazuje da će realizacija online prijave ispita biti gotova u datom terminu.

Ovu priliku koristimo da se zahvalimo svim akterima koji su na bilo koji način pokušali podržati raniju inicijativu SPUT-a, pa i onima koji su je pokušali prisvojiti. Cilj je isti, ISS za studente Univerziteta u Tuzli. Međutim, teško je ne primjetiti pokušaj surovog uplitanja politike na autonomiju Univerziteta, posebno nakon što je isti problem aktueliziran u zadnje dvije godine te kada je doveden pred samu realiziciju u korist studenata UNTZ, pojedini političari se javljaju sa određenim inicijativama u ovoj fazi, a do jučer dok su sjedili u značajnim foteljama Skupštinskih organa TK nisu marili niti su pridavali bilo kakav značaj studentima kao i samoj instituciji Univerziteta u Tuzli.

Da decidno razjasnimo prethodno:

 – od aprilskog roka moći će se vršiti online prijava ispita;
 – potpun ISS će biti dostupan studentima od naredne akademske godine, sa sličnim modelom kakav se primjenjuje na Univerzitetima u Sarajevu i Mostaru (PODACI O STUDIJSKIM PROGRAMIMA, PREDMETIMA, NAČINIMA IZVOĐENJA I NASTAVNOM PLANU I PROGRAMU, EVIDENCIJA O STUDENTIMA UNIVERZITETA, ADMINISTRACIJA UPISA NAREDNE STUDIJSKE GODINE/OBNOVE, ONLINE PRIHVAT ZAHTJEVA ZA IZDAVANJE POTVRDA/UVJERENJA/PROSJEKA OCJENA STUDENTIMA, UVID U REZULTATE ISPITA I DR.).

O aktivaciji i pristupu ISS-u studenti će biti blagovremeno obaviješteni putem matičnih studentskih vijeća.