Najavili proteste: Studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli pacijente nisu vidjeli skoro godinu dana

"Sistemi državnog aparata više pažnje posvećuju kafićima, restoranima i svadbama nego obrazovnom sistemu," navode iz SPUT-a, s obzirom na to da je studentima zabranjeno održavanje vježbi u zdravstvenim ustanovama.


medicinski fakultet

Studentski parlament Univerziteta u Tuzli (SPUT) traži od svih nadležnih da donesu odgovarajuće odluke i Naredbe koje bi omogućile studentima Medicinskog fakulteta UNTZ adekvatno usvajanje neophodnih znanja i vještina u zdravstvenim ustanovama koje su nastavna baza za studente ovog univerziteta (UKC Tuzla, Dom zdravlja Tuzla, Zavod za javno zdravstvo TK).

– Svjedoci smo bili kako su u razvijenim i modernim zemljama studenti završne godine Medicinskog fakulteta uvedeni u rad određenih zdravstvenih ustanova, dok su kod nas bukvalno bili izbačeni iz istih, te nisu imali mogućnosti pristupa kvalitetnom obrazovnom procesu, čime se u jednoj mjeri narušilo i pravo pojedinca na obrazovanje. Ipak, studenti su pokazali razumijevanje s obzirom da se radilo o početku pandemije koja je za sve predstavljala nepoznanicu. Međutim, kako je već počela nova akademska godina, a problemi su zbog nehata i neodgovornosti nadležnih postali još veći, pri čemu se obrazovanje stavlja na marginu i na zadnje mjesto, sistemi državnog aparata više pažnje posvećuju kafićima, restoranima i svadbama nego obrazovnom sistemu koji treba da je temelj i prioritet svake države, što nama studentima stvara lošu i neshvatljivu sliku, navode predstavnici SPUT-a u dopisu kojeg šalju Ministarstvu obrazovanja i nauke TK, Ministarstvu zdravstva TK, UKC-u Tuzla, Kriznom štabu TK, Rektorici UNTZ i Dekanesi Medicinskog fakulteta.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Uvažena gospodo, uvažavajući sve radne profesije, ali doktor se ne postaje online, niti na baterije. Srž i bit same discipline je pacijent, a isti je u zdravstvenim ustanovama u koje ste onemogućili ulazak studentima Medicinskog fakulteta UNTZ. Također smo svjesni i nesposobnosti pojedinog uposlenog kadra, koji i gdje bi se nešto moglo uraditi nema volje niti htijenja, jer student nikad i nije bio na prvom mjestu, bitnije je populistički prebacivati odgovornosti s jednih vrata na druga, gdje problem samo postaje veći i vidljiviji, posebno kad se radi o ovoj tematici, dalje navode studenti u dopisu.

Studenti su najavili i proteste ukoliko se ne nađe rješenje za njihove probleme, odnosno ako im se ne omogući adekvatna nastava u naučno-nastavnim bazama:

– Ukoliko se u roku od 15 dana ne iznađe rješenje za studente i ne omogući ulazak studenata u narednom semestru u zdravstvene ustanove, bićemo prisiljeni da svoja prava tražimo na sasvim drugi način, odnosno protestima, koje ćemo održati 02.03.2021.godine.

Studenti pored odobravanja ulaska u zdravstvene ustanove traže da nadležne institucije obezbijede zaštitnu opremu za izvođenje praktične nastave u naučno-nastavnim bazama.

Predstavnici SPUT-a za kraj poručuju:

 – Iza svake jake države stoji historija ulaganja u obrazovni proces, a ne tlačenje i nerazumijevanje istog uz različite namete odgovornih. Tražiti pravo kvalitetnog obrazovnog sistema je pravo svih nas zbog budućnosti naroda BiH, o čemu je politika davno izgubila osjećaj.

Cijeli dopis pogledajte na sljedećim fotografijama:

Poštovane kolegice i kolege studenti,Bliži nam se kraj još jednog teškog semestra za studente Univerziteta u Tuzli, a…

Posted by Studentski parlament Univerziteta u Tuzli on Friday, 8 January 2021