Historijski muzej otvara svoja vrata: Ponovo dostupno blago iz bh. prošlosti

Na Međunarodni dan muzeja danas će biti otvoren Historijski muzej Bosne i Hercegovine koji je zbog pandemije koronavirusa bio zatvoren dva mjeseca, a muzejske aktivnosti su se odvijale u virtualnom svijetu.


Naš tim je u posljednja dva mjeseca radio na predstavljanju muzejskih priča i eksponata u virtualnom prostoru, ali pored toga smo svakodnevno imali kustoske dežure i trudili se da pripremimo muzej za ponovno otvaranje, kako bi muzej bio sigurno okruženje za naše buduće posjetitelje, rekla je za portal Radiosarajevo.ba kustosica muzeja Elma Hodžić.

Advertisements

Međunarodni dan koji se danas obilježava, kako kaže, njihov tim dočekuje s radošću, ali isto tako i s neizvjesnošću, jer je Historijski muzej još uvijek bez riješenog pravnog pitanja i bez ikakve finansijske podrške.

Nadamo se da ćemo u periodu koji je ispred nas građani i građanke BiH podržati muzej i sve naše aktivnosti, istaknula je Hodžić.

Advertisements

Kako saznajemo, tim Historijskog muzeja BiH je pretvorio u digitalni oblik pet već postojećih muzejski postavki, a imali su i dva online otvorenja.

Izuzetno nam je bilo značajno što smo u vrijeme pandemije, u vanrednim uvjetima, uspjeli da obilježimo 6. april, Dan grada Sarajeva a isto tako smo svakodnevno pravili i videoreportaže pod nazivom Muzejske priče i na taj način informisali javnost o bogatstvu koje se čuva u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, napomenula je kustosica Historisjkog muzeja BiH Elma Hodžić.