Helem Nejse: Rad na sebi je recept za uspjeh

Helem Nejse je sarajevska alternativna organizacija koja je uspjela da spoji tri umjetnosti u jednu jer ono što oni rade na radiju je zapravo umjetnost. Počeli su kao radijski dvojac na radiju Otvorena Mreža. Svoj show su nazvali Helem Nejse rejdio show. Objavili su dosad preko stotinu radijskih emisija, odigrali preko 30 predstava i na osnovu svih radijskih emisija, odabrali su najboljih 11 pjesama za album koji nosi naziv "Go u gostima".


thumbnail 7A4B0015 002

Razgovarao: Milan Ilić, STUDOMAT.ba

Kako je nastao Helem Nejse i zašto baš Helem Nejse? Osim muzičke grupe, imate svoju radio emisiju i predstavu. Kako je sve to počelo?

Nastanku Helem Nejse radio emisije prethodile su godine slične interne zajebancije, kojom smo prali jedni druge i naše uže okruženje. To je dovelo do jednog ukupnog zasićenja, te smo iz terapeutskih razloga odlučili da zaurlamo kroz medijski prozor, konkretno, na radiju Otvorena mreža. Tako samo poštedili sebe svojih fora i obogatili druge njima. Odluka o nazivu emisije donijeta je nakon višesedmičnih konsultacija. Moglo bi se reći da je „Helem Nejse“ pobijedio onoliko drugih naziva u izboru, koliko jedan spermić nadmaši svojih konkurenata da uspješno oplodi jajnu ćeliju. Vjerovatno je glavni razlog za izbor ovog naziva bio u njegovom turskojezičnom porijeklu, kako bismo pratili demografske trendove u Sarajevu.

Vaše glavno oružje je satira. Koliko se uz pomoć satire može uticati na svijest mladih?

Nismo sigurno koliko je moguće uticati na svijest mladih, ali je moguće postavljati drugačije standarde sa kojim bi se mogli poistovjetiti. Bilo kako bilo, bolje da je oružje satira nego puška.

Nedavno ste objavili i novi album Go u gostima. Koliko ste radili na njemu?

Na albumu smo radili godinu i po’ dana. Sve pjesme su rezultat rada na radijskoj emisiji gdje je nastalo preko 400 pjesama. Na kraju se odabralo najboljih 11 i složilo u paket zvani album. Mada, može to puno bolje, realno.

Vašu radijsku emisiju ste uspjeli povezati i sa teatrom. U Kamernom teatru 55 igra vaša predstava Sarajevski dani terorizma. O čemu ona zapravo govori?

Predstava igra u subotu 17.02. i 27.03. u Kamernom teatru 55. Trčite po svoje karte i saznajte o čemu predstava govori.

Imate li u planu da proširite predstavu i na ostale bosanskohercegovačke gradove?

Sarajevske Dane terorizma smo igrali u Bugojnu, Jajcu, Konjicu, Beogradu i Tuzli. To je već jedan ozbiljan korak.

Mišljenje o radiju kao mediju?

Radio je najljepši medij i uživamo radeći emisiju svake nedelje. Nema ljepšeg osjećaja od toga kad čuješ svoj glas u slušalicama i genijalne slušaoce koji zovu i dobro se zabavljaju. Helem nejse radio show is all about fun.

Odakle smišljate ideje za radio emisiju?

Ideje smišljamo na Hrasnom brdu. To je jedno naselje koje se nalazi u Novom Sarajevu. Gore odemo, zapalimo logorsku vatru, trčimo oko nje 38 krugova i ideje same izlaze.

Pjesma Kabadahija sa novog albuma je prošla odlično kod publike. Zašto Kabadahija?

Pjesma je uistinu prošla jako dobro i oduševljeni smo reakcijama publike. Zašto Kabadahija ? Pa dovoljno je poslušati pjesmu i razumjeti o čemu ona govori. Nismo baš u fazonu da objašnjavamo nešto što smo već rekli. Sve je jasno.

Kroz cjelokupan vaš angažman, spominjete da kultura u Bosni i Hercegovini nije na zavidnom nivou. Kako je vi ocjenjujete s tim da ste spojili tri umjetnosti u vaš projekat Helem Nejse?

Kad spojiš sve ono čime se Helem nejse bavi, dobiješ autentičan hibrid zvani “visoka subkultura”. U Bosni i Hercegovini, rijetko šta je na zavidnom nivou osim predizbornih kampanja i lažnih obećanja. Na nama je da radimo na svom projektu, damo od sebe 300 posto i na taj način ćemo inspirisati i neke mlađe ljude sličnih afiniteta. Rad na sebi je recept za uspjeh.

thumbnail helem nejse slova

Sarađivali ste kroz razne sfere umjetnosti sa Dubiozom, Vanjom, Edo Majkom, Billy Andolom. Koliko vam je ta saradnja pomogla u poslovnom smislu?

Svaka saradnja je bila odlična i bitno unapređuje naš rad i sretni smo da su svi ti ljudi raspoloženi da rade sa nama. Kompletna suština se nalazi u međusobnoj podršci.

Odakle ideja za spot Vodič kroz Sarajevo gdje ste iskoristili preko 38 000 fotografija za snimanje istoimenog spota?

Na Hrasnom brdu legendo. Gore je izvor inspiracije. Preporučujemo svakome da ode i doživi to čudo prirode.

Može li mlada osoba uspjeti u Bosni i Hercegovini?

Nezahvalno je govoriti o tome zato što svako živi u drugačijim okolnostima. Zajebano je u Bosni i Hercegovini, neko vozi mećku, neko vozi punta, neko ide pjehe, uglavnom svako nešto munta.

Planovi za dalje?

Plan mi je da odem dvije sedmice na Maldive i odmorim od 14 pitanja iz ovog intervjua. Kraće bi me Amir Zukić ispreskak'o 🙂 Radimo novi album, snimamo nove spotove i spremamo svirku za koncertnu sezonu koja će biti potpuna ludnica.

“Gdje prestaje logika, počinje Helem nejse”, rekli su za kraj Helem nejsovci.

Uskoro objavljuju novi spot koji rade već duže vrijeme, svake nedjelje od 22:00 kreće njihov rejdio show, a takođe ih možete pronaći i u Kamernom teatru 55 kako igraju svoju predstavu Dani sarajevskog terorizma koji su već najavili kroz sam razgovor.

(Milan Ilić / STUDOMAT.ba)