Godišnji odmor: Koliko dana odmora nam je zaista potrebno?

To nije relativna stvar, tvrde stručnjaci, i dužina odmora ne zavisi od vrste posla kojim se neko bavi.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Produženi vikend će vas samo osvježiti, sedam dana na moru ili planini će opustiti vaše tijelo, dvije sedmice odmora zvuče fenomenalno, ali nam, zapravo, svima trebaju tri sedmice da bismo zaista odmorili od posla, kažu stručnjaci.

Advertisements

Optimalan godišnji odmor trebalo bi da traje tri sedmice u kontinuitetu.

Prve sedmice uglavnom spavamo i mirujemo, mnogi se čak bude u isto vrijeme kada i inače, dok rade.

Druge sedmice tek počinjemo opušteno da se zabavljamo, a treće, kada pomislimo da nam je već dosadno, znači da smo se stvarno odmorili.

– Na godišnjem odmoru se odmaramo, ali se takođe bavimo i raznim aktivnostima koje podstiču razvoj naše inteligencije, kreativnost i našu maštu, što je neophodno za dobro obavljanje posla. Zato je važno da odmor traje tri sedmice, kaže za “Figaro”, francuski psiholog Sebastijan Hof.

Advertisements

Onima koji misle da će posao trpiti kada oni odu na tri sedmice, psiholozi savjetuju da se dogovore sa poslodavcem koliko često i u koje vrijeme će biti dostupno za poslovne razgovore tokom godišnjeg odmora.

Međutim, to ne bi smjelo da bude više od dva puta sedmično. Ukoliko se zaposleni pretjerano presira tokom godišnjeg odmora, posljedice mogu biti velike, ne samo na produktivnost zaposlenog kada se vrati sa odmora, već i na njegov porodični život.

Nagomilavanje konstantnog pritiska može dovesti do dramitičnih posljedica po psihu zaposlenih, koji mogu da postanu nasilni, depresivni, tvrde stručnjaci.

(mondo.ba)