Fondacija “Bosana” organizuje 11. donatorsku večer za stipendiranje mladih u BiH

Fondacija Bosana organizira donatorsku večer 7. marta 2020. godine u Los Angelesu u svrhu finansiranja programa stipendiranja mladih u Bosni i Hercegovini. Posjetioci donatorske večere će imati priliku uživati u nastupu Zane Messia i Vedrane Kalas.


Održat će se i panel diskusija sa pet nevjerovatnih Bosanki, koje danas rade na vodećim pozicijama velikih svjetskih kompanija: Đenita Pašić, Majla Ćusto, Marsela Pećanac, Mahira Tanović i Sanja Kulenović.

Advertisements

Fondacija “Bosana” je u martu 2019. godine obilježila važan jubilej, 10. godišnjicu uspješnog postojanja i rada. Kada je 2009. godine, prvo s adresom u Los Angelesu, a potom i u Sarajevu, pokrenula fondaciju, Senita Slipac Kalamujić je to učinila svjesna da je ključ uspješne budućnosti Bosne i Hercegovine u obrazovanju. Do svog jubilarnog rođendana, od velikodušnih donatora, Fondacija Bosana je prikupila ukupno 720.000 dolara.

Do sada je Fondacija olakšala školovanje za skoro stotinu stipendista, a trenutno stipendiraju 34 studenta.

Osnivačica i direktorica “Bosane” Senita Slipac Kalamujić ističe da se neki od njih izdvajaju po fenomenalnom uspjehu u toku školovanja, a drugi zbog uspjeha u pronalaženju odličnih poslova, ali da je na sve njih jednako ponosna zbog činjenice da su uprkos problemima tokom studija, bilo da je to neimaština, bolest roditelja ili druge brige, uvijek ispunjavali obaveze prema fondaciji, fakultetu i istrajali u svemu.

“Bosana” je specifična fondacija po tome što studentima ne daje samo mjesečne stipendije, kao većina drugih, već pokriva i sve druge troškove poput kurseva, edukacija, prijevoza, smještaja, te animira stipendiste da bez finansijskog opterećenja traže načine dodatne edukacije. Iako je većina Bosaninih stipendista ostala u BiH i ovdje gradi bolju budućnost, neki su se ipak odlučili potražiti šansu i izazove u inostranstvu.

Advertisements

Na prošlogodišnjem donatorskom okupljanju u Los Angelesu, koji je održan u aprilu 2019. godine, prisustvovalo je blizu 300 gostiju, među kojima su bili vjerni prijatelji Fondacije Rade Šerbedžija i Faruk Šabanović, a posebna čast bilo je prisustvo Bosaninih stipendista Nermine Pračić i Amile Bjelopoljak. Na ovoj gala večeri od donacija je prikupljeno nevjerovatnih 100.000 dolara.

– Prikupiti toliki novac na samo jednom događaju je afirmacija da ono što radimo naši donatori prepoznaju i sve više ljudi želi biti dio ove priče. Uvijek smo imali za cilj sakupiti ovu sumu novca, ali više od toga nam je bilo bitno da se u svakom trenutku vidi i zna u koje svrhe je prikupljeni novac utrošen. Taj način menadžmenta naših projekata doveo je do uspjeha, ističe osnivačica fondacije Senita Slipac Kalamujić koja svih ovih 10 godina ovaj posao radi volonterski.

Bosanu, između ostalih, svim srcem podržavaju Amra i Edin Džeko. Podržite i vi Bosanu, učinite dobro za svoju dragu BIH i mlade ljude kojima je potrebna pomoć.

Cijene karata su simbolične, a sve informacije možete pronaći ovdje. Vidimo se 7. marta u Live House u LA-u!