Fondacija 787: Počinje “PoWEr” – program ekonomskog osnaživanja žena

Fondacija za društveno-ekonomski razvoj 787, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State), organizuje program ekonomskog osnaživanja žena "PoWEr".


Infografika II Zensko poduzetnistvo u BiH

Program u trajanju od septembra 2017. do februara 2018. godine je namijenjen ženama iz Bosne i Hercegovine koje imaju poslovnu ideju ili su tek registrovale vlastiti biznis.

Podaci o učešću žena na tržištu rada u BiH su dostupni i porazni. Samo 32% žena u BiH je aktivno na tržištu rada – zaposleno, samozaposleno ili je u potrazi za poslom, što je najniža stopa u Evropi. U BiH, 260.696 žena je nezaposleno, od čega njih 25% je nezaposleno duže od 5 godina.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ove brojke, ali i mnogi drugi razlozi opredjeljuju žene da pokrenu vlastiti biznis. Međutim, i tu brojke govore da su tzv. “ženski biznisi” u BiH tek u začetku. Žene u BiH su 3 puta manje uključene u poduzetničke aktivnosti od muškaraca, 48% žena u BiH pokreće biznis iz nužnosti, a najveći izazovi za žene predstavlja namicanje finansijskih sredstava potrebnih za osnivanje i razvoj biznisa.

Fondacija 787, od septembra započinje sa višemjesečnim programom “PoWEr” u sklopu kojeg će 16 učesnica iz Bihaća, Nove Kasabe, Jajca, Kaknja, Sarajeva, Mostara, Visokog, Kupresa, Travnika, Ilijaša, imati priliku unaprijediti znanja i vještine u oblastima relevantnim za osnivanje i razvoj biznisa. U sklopu programa će, izmedju ostalog, raditi na razvoju poslovnog modela za svoju ideju, proći edukacije iz oblasti poput finansijskog menadžmenta, marketinga, ljudskih resursa itd., te kroz proces mentoringa sa uspješnim poduzetnicima savladati prepreke i izazove u procesu razvoja poslovne ideje u uspješan biznis. Tim Fondacije 787 je tokom svih 7 mjeseci na raspolaganju učesnicama istovremeno pokušavajući povezati ih sa budućim donatorima i investitorima.

Program je usmjeren na promovisanje neiskorištenog potencijala ženskog poduzetništva u cilju ohrabrivanja žena u BiH da započnu vlastiti biznis. Zajedno mijenjamo sliku ženskog poduzetništva u Bosni i Hercegovini.

Fondacija za društveno-ekonomski razvoj 787 je neprofitna organizacije čiji je rad usmjeren na ekonomsko osnaživanje žena i mladih kroz poticanje poduzetništva, te podržavanje njihovog profesionalnog rasta i razvoja. Naše aktivnosti uključuju obrazovanje, informisanje, umrežavanje, pružanje usluga poslovnog razvoja, te zagovaranje za bolji položaj žena i mladih u bh. Društvu.

Realizacija programa je finansirana grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

(STUDOMAT.ba)