UNSA: U drugom terminu septembarskog ispitnog roka studenti mogu polagati jedan predmet

Na vanrednoj press konferenciji Studentskog parlamenta UNSA koja je održana jučer u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu govorilo se o implementaciji novog Zakona o visokom obrazovanju u KS.


rektorat unsa
Foto: Klix.ba

Prisutnima su se obratili predsjednik SPUS-a Merim Serdarević i zamjenica Arijana Jusufbegović.

Merim Serdarević je rekao kako je Senat Univerziteta jučer primio k znanju novi Zakon i donio odluku da će svi studenti UNSA moći polagati jedan ispit u drugom septembarskom ispitnom terminu koji će trajati najkasnije do 5. oktobra.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Ovim su konačno riješene sve dileme i zabune koje su se javile među studentima koji će, prema novom Zakonu imati i mogućnost da u sljedeću akademsku godinu prenesu dva predmeta bez obzira na vrednovanje, odbnosno broj bodova koje predmet nosi, rekao je Serdarević.

Pozvao je sve studente da ne trče za diplomamam, već za znanjem, a apelovao je i na uposlenike Univerziteta i obrazovne vlasti da pomognu obrazovanje čiji kvalitet je sve više upitan.

Rekao je kako će Univerzitet u Sarajevu imati puno posla pri implemetiranju Zakona, jer je prešao na trezorsko poslovanje i fakulteti, odnosno akademije gube svoje pravne statuse.

SPUS je danas najavio i da će, zajedno s drugim nevladinim organizacijama, učestvovati na protestima koji će biti održani povodom nasilja nad Rohinja muslimanima.

Serdarević se osvrnuo se i na optužbe koje su se mogle čuti u posljednje vrijeme – da je SPUS produžena ruka vladajućih struktura i rekao kako to nije istina te da je SPUS produžena ruka studenata koje zastupa.

Zamjenica predsjednika Studentskog parlamenta Arijana Jusufbegović naglasila je još neke važne stavke ovog Zakona. Naime, produžen je i rok za podnošenje zahtjeva za komisijski ispit, a student može tražiti i izuzeće predmetnog profesora s komisijskog ispita što dosad nije bio slučaj. Također, student godinu dana zadržava status apsolventa bez obnavljanja godine. I ono što je zanimalo mnoge studente – diplome će se moći dobiti na engleskom jeziku bez dosadašnjih komplikovanih procedura.

(Klix.ba)