Fakulteti iz Brčkog još uvijek imaju prostora za upis novih studenata

Najveću zainteresovanost budući studenti pokazali su za studije zdravstvenih i tehničkih nauka.


Foto: radiobrcko.ba

Upis studenata na drugi rok na Ekonomski fakultet Univerziteta iz Istočnog Sarajeva bit će otvoren od 29. ovog mjeseca i trajat će do 02.09.2022. godine. Na Ekonomskom fakultetu za sada je upisano 62 posto od planiranih upražnjenih mjesta, tako da je prema riječima dekana Ekonomskog fakulteta ostalo još dvadesetak slobodnih mjesta.

Advertisements

Ono što karakteriše sve prethodne pa i ovu godinu, jeste da je obrazovanje za studente besplatno čime se želi olakšati studiranje budućim akademskim građanima. Studenti plaćaju samo samo minimalnu naknadu prilikom upisa, naglasio je Lazar Radovanović dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom.

Rok za upis na prvi ciklus studija na Evropski Univerzitet traje do 30.-og septembra. Još uvijek nisu popunjena sva mjesta, a trenutno je upisano preko 180 studenata.

Najveću zainteresovanost budući studenti pokazali su za studije zdravstvenih i tehničkih nauka, prenosi Radiobrcko.ba.

Također, s obzirom na lošu ekonomsku situaciju u BiH i Evropski univerzitet studentima nudi olakšice prilikom plaćanja, tako da studenti plaćanje mogu obaviti u ratama, što znači mjesečno 200 konvertibilnih maraka, što je vjerovatno olakšanje i roditeljima, istakla je Albina Fazlović generalni sekretar Evropskog Univerziteta.

Kako bi motivisali i zadržali studente u BiH iz visokoškolskih ustanova poručuju da je potrebno uskladiti zanimanja sa potrebama na tržištu rada, s obzirom da postoji zasićenost, te da je potrebno procijeniti šta je to najinteresantnije studentima a potrebno poslodavcima.