Student sa Univerziteta u Banjaluci osvojio medalje čak i iz predmeta koje ne izučava

Zahvaljujući ljubavi prema onome što radi ovaj student osvaja medalje iz predmeta koje izučava na fakultetu, ali i iz onih na čija predavanja nije išao.


111
Foto: banjaluka.com

Elektrotehnika, računarstvo, programiranje… Za one koji se time ne bave predstavlja lavirint bez izlaza, ali za one koji to vole predstavlja nepresušan izvor inspiracije, vrtoglavih izazova i odgovora na pitanja koja još nisu ni postavljena.

Banjalučanin Saša Šukalo, student Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, jedan je takav primjer. Zahvaljujući ljubavi prema onome što radi Saša osvaja medalje iz predmeta koje izučava na fakultetu, ali i iz onih na čija predavanja nije išao.

Na Elektrijadi u Bugarskoj Saša je osvojio četiri medalje, dvije iz elektronike koja nije predmet na njegovom smjeru.Saša je ove godine na Elektrijadi, koja se u maju održala u Bugarskoj, osvojio medalje iz četiri discipline – iz predmeta Matematika 1 – treće mjesto, Osnove elektrotehnike – drugo mjesto, Elektronika 1 – drugo mjesto i Elektronika 2 – drugo mjesto.

Kako sam ja student na smjeru Računarstvo i informatika, mi nemamo predavanja iz Elektronike, pa samim tim nisam slušao predavanja iz predmeta Elektronika 1 i Elektronika 2 iz kojih sam osvojio medalje. Elektronika je oblast koja mene posebno zanima, pa sam je samostalno izučavao kroz srednju Elektrotehničku školu, kao i Fakultet, kaže Saša.

Rezultati sa takmičenja, dodaje on, sami govore koliko ga ova oblast zanima i koliko je stvari naučio iz nje iako nije morao, odnosno iako niko to nije tražio od njega, prenosi banjaluka.com.

Najbitnije je da čovjek radi ono što voli, onda mu ništa nije teško i nema nepremostivih problema. To je važno u svakom poslu, a naročito u elektrotehnici, jer od posvećenosti zavisi i rezultat, kaže Saša.

222 1
Foto: banjaluka.com

Takimičenja su prilika da studenti odmjere znanja i vještine

On ističe i da je Elektrijada, kao međunarodni susret studenata elektrotehnike koji se tradicionalno održava više od pola vijeka, prilika da studenti elektrotehničkih fakulteta iz regiona odmjere znanje sa kolegama.

I da time vide kolika je razlika u kvalitetu predavanja i znanju koji se stiče tokom studiranja. Fakultet na osnovu toga može da unaprijedi kvalitet predavanja i znanja koje pruža studentima na uzoru na fakultete koji su ostvarili bolji plasman u određenim takmičenjima, kaže Saša.

Stufenti ETF-a u Banjaluci imaju veliki potencijal

On smatra da studenti Univerziteta u Banjaluci u oblasti elektrotehnike imaju veliki potencijal, da su priznati bilo gdje u svijetu i da imaju široki spektar znanja koji mogu da primjene i pokažu.

Za razliku od nekih inostranih fakulteta koji studente specijalizuju samo za jednu određenu oblast, naš fakultet se uvijek trudi da nama studentima ponudi više, bar neku dobru osnovu za dalji samostalni razvoj, kaže Saša.

Nema prepreka da se potencijal iskoristi

Prema njegovom mišljenju, ne postoje prepreke da se iskoristi potencijal koji student elektrotehnike imaju, jer se u današnje vrijeme sve više koristi i primjenjuje elektrotehnika u svakodnevnom životu, tako da je ovo definitivno zanimanje budućnosti, ali i sadašnjosti.

Veliki broj studenata studiraju i rade istovremeno. Prednosti toga su što stečeno znanje može upotrijebiti odmah u praksi. Međutim, veoma je teško uklopiti posao sa fakultetom, potrebno je dosta odricanja, pri čemu nemate vremena za druženja, aktivnosti i hobije kojima bi ste se voljeli baviti, jer pola vremena potrošite na posao, a pola na fakultet, kaže Saša.

Pošto je, kaže, iskusio oba načina, može reći da je bolje posvetiti vrijeme završavanju fakulteta i sebi, jer u ovom zanimanju, uvijek će biti mjesta i vremena za zaposlenje. Saša je sada na prvoj godini master studija, smjer Računarstvo i Informatika, a već više od godinu dana radi u kompaniji HTEC Group. Planira da završi master, doktorira i posveti se daljem napredovanju

– Planovi za budući period su da završim master studije i upišem doktorske, te da stečena znanja primijenim u kompaniji i time napredujem kako individualno tako i na poslu, kaže ovaj dvadesetpetogodišnji Banjalučanin.