Evropski sud pravde: Dolazak i odlazak s posla radnicima bez fiksnih ureda treba se uračunavati u radne sate

Vrijeme koje je potrebno za dolazak i odlazak s posla na početku i kraju svakog dana trebalo bi se zakonski uračunavati u radne sate, presudio je Evropski sud pravde.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Sud tvrdi da radnicima bez fiksnih ureda mora biti plaćeno vrijeme koje utroše na putovanje do radnog mjesta i nazad, a po trenutnim propisima to se ne računa, piše Independent.

Advertisements

Ovo zapravo znači da bi kompanije koje zapošljavaju radnike kao što su električari, njegovatelji, razni instalateri ili prodajni zastupnici mogle kršiti propise EU o radnom vremenu, kada bi npr. zatvorili regionalni ured.

Evropski sud pravde presudu obrazlaže potrebom da zaštiti zdravlje i sigurnost radnika prema Direktivi Evropske unije o radnom vremenu. Sve je krenulo od slučaja u Španiji, vezanom za kompaniju koja se bavi sigurnosnim sistemima Tyco.

Advertisements

Presuda glasi:

– Činjenica da radnici započinju i završavaju putovanja u svojim domovima direktno proizlazi iz odluke njihova poslodavca da ukine regionalne urede, a ne iz želje samih radnika. Zahtijevati od njih da podnesu teret odluke poslodavca bilo bi u suprotnosti s ciljem zaštite sigurnosti i zdravlja radnika koji proizlazi iz Direktive, što uključuje nužnost jamčenja minimalnog perioda odmora radnicima.

(Index.hr)