Evropski samit mladih završen usvajanjem nacrta tzv. Sarajevske deklaracije

U nedjelju, 08.06.2014. godine, u prostorijama Hotela Evropa u Sarajevu zatvoren je Evropski samit mladih usvajanjem nacrta tzv. Sarajevske deklaracije „Mi kreiramo svoju budućnost“ koju su donijeli mladi profesionalci iz 17 zemalja iz šireg regiona, ujedno i učesnici samita koji se zalažu za bolju budućnost.


European Youth Summit 2014 02

U nedjelju, 08.06.2014. godine, u prostorijama Hotela Evropa u Sarajevu zatvoren je Evropski samit mladih usvajanjem nacrta tzv. Sarajevske deklaracije „Mi kreiramo svoju budućnost“ koju su donijeli mladi profesionalci iz 17 zemalja iz šireg regiona, ujedno i učesnici samita koji se zalažu za bolju budućnost.

Advertisements

Samit pod naslovom „100 FOR THE NEXT 100 IN THE DANUBE REGION“ održan je od 04. do 08. juna u Sarajevu povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata okupljajući simbolično 100 mladih lidera pod sloganom ”Zajedno. Budućnost. Europa” kako bi rapravljali o gorućim problemima mladih. Cilj ovog skupa bio je naglasiti važnost i ulogu mladih u izgradnji bolje budućnosti i učvršćivanju regionalne saradnje za boljih narednih 100 godina. I baš kao što je Sarajevo prije 100 godina privuklo pažnju svjetske javnosti, grad je proteklih dana ponovo bio u fokusu i ugostio mlade profesionalce otvorene za suradnju.

Učesnicima iz ukupno 17 zemalja pridružili su se brojni politički dužnosnici kao i predstavnici civilnog društva iz regije i Evrope, poput Doris Pack, Valentina Inzka, Michaela Kramera i drugih, pružajući im priliku za otvorenu diskusiju i razmjenu ideja za poboljšanje statusa mladih, ali i svih ostalih građana Evrope.

Kroz radionice poput onih o društvenom preduzetništvu, javnom zagovaranju ili pisanju projektnih prijedloga učesnici su stekli i konkretna znanja koja mogu iskoristiti u svom radu, dok su rezultati brojnih diskusija i radnih grupa uvršteni u prvi nacrt tzv. Sarajevske deklaracije. Rad na deklaraciji se nastavlja i u narednim danima, te će nakon usvajanja finalne verzije ista biti dostavljena svim vladama u regionu, te evropskim institucijama.

Neki od zaključaka učesnika samita bili su da se kao mladi moraju više politički angažovati, boriti za svoju bolju budućnost, te da pritom svi snose dio odgovornosti. Peter Friedrich, član Parlamenta njemačke regije Baden,  jedan od političkih predstavnika na Samitu, naglasio je da je biti mlad velika privilegija, ali i veliki resurs.

Upravo to je ono čime su se vodili organizatori Samita, četiri organizacije članice Forum Alpbach Mreže iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, te Bosne i Hercegovine. U tome su imali podršku Univerziteta u Sarajevu, Europskog Foruma Alpbach, te Danube Competence Centra.

Značaj uloge mladih, te čitavog Samita, prepoznali su i partneri i pokrovitelji projekta: GIZ, Erste Stiftung, UNIQA, Raiffeisen Bank International i Sparkasse BiH.

Predstavnici UNIQA grupacije podijelili su sa učesnicima razloge zašto su podržali ovaj skup.

– UNIQA je kompanija koja tradicionalno podržava projekte koji kod mladih osoba razvijaju svijest o značaju tolerancije, poštovanja različitosti i uvažavanja drugih naroda i nacija, te važnosti međusobne saradnje. Kao internacionalna kompanija, koja posluje u 20 zemalja Evrope, svakodnevno smo u prilici da ove vrijednosti vidimo i primjenimo u našem poslovanju, stoga nas raduje činjenica da smo partner Evropskog samita mladih u Sarajevu, te se nadamo da će učesnici Samita prezentovane vrijednosti i ideje znati iskoristiti na najbolji način, istakli su iz UNIQA grupacije.

Detaljnije informacije i fotogaleriju sa Samita možete pogledati na zvaničnoj Facebook stranici.

(STUDOMAT.ba)