Stranim studentima u BiH izrečene stotine prekršajnih naloga

Inspektori Službe za poslove sa strancima su posljednjih mjeseci izdali više stotina naloga za dobrovoljno napuštanje uz prekršajni nalog stranim državljanima koji ilegalno, bez odobrenog boravka u BiH pohađaju neku od visokoškolskih ustanova.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Inspektori Službe za poslove sa strancima su posljednjih mjeseci izdali više stotina naloga za dobrovoljno napuštanje uz prekršajni nalog stranim državljanima koji ilegalno, bez odobrenog boravka u BiH pohađaju neku od visokoškolskih ustanova.

To je rezultat sveobuhvatne akcije Službe, a koja se provodi na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine s ciljem spriječavanja ilegalnog boravka stranih državljana u našoj zemlji, prenosi portal Klix.ba.

Ranijih godina provođene su brojne aktivnosti s ciljem preventivnog djelovanja, tokom kojih su visokoškolske ustanove u BiH te stotine stranih studenata upoznati sa zakonskim obavezama. Uprkos tome, evidentno je da strani državljani koji studiraju u BiH olako shvataju obavezu reguliranja svog statusa u našoj zemlji.

U Sarajevu, kao najvećem univerzitetskom centru BiH, boravak je reguliralo oko 2.000 stranih studenata, dok su operativni podaci Službe ukazivali na to da njih još oko 600 to nije učinilo. Intervjuima, provjerama na terenu, uvidom u evidencije, utvrđeno da je određen broj njih stekao državljanstvo BiH, odnosno posjeduje dvojno državljanstvo, da imaju reguliran boravak po drugom osnovu… Onima bez reguliranog statusa izdato je više od 320 prekršajnih naloga, uglavnom je riječ o državljanima Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Turske, Makedonije, Njemačke, Slovenije, Holandije, Luksemburga, Poljske…

Uglavnom je riječ je o studentima koji dolaze iz država bezviznog režima i koji su nastavili boraviti u BiH i nakon isteka roka po pravu na bezvizni boravak (90 dana u okviru šest mjeseci). Zbog nemara ili nehata ostali su u neregularnom boravišnom statusu za što je Zakonom o boravku i kretanju stranaca i azilu predviđena mjera protjerivanja sa zabranom ulaska u BiH u periodu od jedne do pet godina.

Služba se odlučila za daleko blažu sankciju, izlazeći ususret studentima. Nije izdata nijedna mjera protjerivanja kojom bi se izrekla zabrana ulaska u BiH. Umjesto toga djelovano je preventivno izdavanjem naloga za dobrovoljno napuštanje BiH te prekršajnih naloga, čime se daje mogućnost studentima da u kratkom roku reguliraju svoj status bez zabrane ulaska u BiH što bi značilo i prekid daljeg školovanja u našoj zemlji.

U drugim bh. gradovima izrečeno je višestruko manje prekršajnih naloga, s obzirom da je i broj stranih studenata u njima višestruko manji u odnosu na njihov broj u Sarajevu. U Banjoj Luci evidentiran je 71 strani student (iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore…), u Travniku i Tuzli ih je po 58 (iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Turske…), u Trebinju 39…

Služba će i u narednom periodu nastaviti kontrole na svim obrazovnim institucijama u BiH. Ovo je ujedno i posljednja aktivnost koja će imati preventivni karakter. Već od naredne školske godine, inspektori za strance će stranim studentima bez reguliranog statusa izricati mjere protjerivanja uz koje po automatizmu bivaju izrečene i zabrane ulaska u BiH u period od jedne do pet godina.

(Klix.ba)