Evo kako biti utjecajan na sajmovima online poslova i događajima umrežavanja

Mnogi od nas traže poslove ali zbog realnosti korona-virus pandemije svi tipični sajmovi poslova i događaji umrežavanja koje biste obično pohađali kada tražite posao su redizajnirani i sada se održavaju online, piše mladiinfo.me


U ovim strašnim, bizarnim vremenima bez presedana, sama količina ljudi koji traže posao može biti zastrašujuća, tako da ćete morati odskočiti iz mase ako želite utjecati na poslodavce.

Advertisements

Slijede savjeti za pomoć da se istaknete i utičete na sajmovima online poslova i događajima umrežavanja:

Pokažite im koliko ste spremni

Niko ne može biti previše pripremljen! Čak i kada prisustvujete karijernom događaju iz komfora svog doma i dalje ima puno stvari koje bi trebalo uraditi u namjeri da se pripremite.
Prva tačka može biti očigledna, ali uvijek bi trebalo imati CV i primjerke rada na platformi pripremljene. Ako se prijavljujete za poslove u različitim disciplinama ili čak samo veoma različite poslove u istom polju, to pomaže za razvijanje prilagođenih biografija koje posebno naglašavaju vaše vještine koje su relevantne toj određenoj industriji. Važno je malo istražiti o poslodavcima koji će prisustvovati događaju, tako da imate neku predstavu o tome šta svaka kompanija radi, prije nego što se obratite njihovim predstavnicima.
Sa tehničke strane, uvjerite se da ste se pre-registrovali za događaj i da je vaša tehnologija spremna za izazov. Kada ste istražili i provjerili tehnologiju, jedina stvar koja preostaje je pojaviti se na vrijeme, pošto pisustvujete od kuće, morate biti tačni.

Pripremite teren

Na ovakvim događajima imate malo vremena za koje treba maksimalno uticati na poslodavca. Prije samog početka događaja, izvježbajte govor sa prijateljem. Trebalo bi da sadrži kratak ali upečatljiv uvod o sebi i svojim interesovanjima, kao i vještinama i kvalifikacijama. Zapamtite, nijeste obavezni navesti sve svoje vještine u uvodnom govoru zato što ćete moći raditi na referencama u svojim kvalifikacijama u odgovorima na tipična pitanja u intervjuu. Izvježbajte par anegdotskih odgovora koji će naglasiti stvari koje bi vas učinile savršenim dodatkom njihovoj kompaniji. Možda ste bili kapetan tima ili vodili neko društvo dok ste bili u školi (ističući liderske vještine), možda ste oduvijek bili posvećeni humanitarnom radu (demonstrirajući empatiju), ili ste bili tako zavedeni tehnologijom da ste odlučili pokrenuti inicijativu i baviti se višim učenjem, uključujući se u IT kurs. Vježbajući odgovore koji se prepliću u ovim pričama, naglasili ste vještine, a da ne zvučite kao da puko iznosite svoj rezime.

Advertisements

Dio u vezi izgleda

Onoliko ludo kao što zvuči, istraživanje objavljeno u Forbsu govori nam da naši prvi utisci o nekom su iscementirani tokom prvih sedam sekundi upoznavanja i u toku prvog sastanka, neverbalni znaci su četiri puta uticajniji nego šta je zapravo rečeno. Tako da, osim oblačenja sa poštovanjem i profesionalno, važno je naći način izdvojiti se iz mase. Ako očekujete da će biti more blejzera i bež biznis neformalnih izgleda, razmotrite nošenje svijetlih boja i smjelih kombinacija kako biste skrenuli pažnju poslodavca na sebe. To takođe pomaže kada se sastanete kasnije (npr. navedete da ste vi bili djevojka u narandžastoj kombinaciji).

“Imate li nekih pitanja o nama?“

Nikad ne propustite priliku da naglasite kako biste savršeni vi bili za bilo koji zadati posao. Volimo da iskoristimo svaku priliku koristeći klasično nezgodan dio intervjua, kada poslodavci pitaju imate li nekih pitanja za njih a vi se smrznete, onda iskoristite to kao način da ih podsjetite kako biste super vi bili kao zaposleni. Puno je savjeta o tome kako izabrati pitanja, ali naš odabir je: “Imate li neke nedoumice o meni koje bih mogao razriješiti?“. To vam može dati sjajnu priliku da prodate sebe još jednom prije nego što napustite intervju ili da saznate koje vještine bi vas izbacile na vrh kandidata. Jednom kada saznate o kojim nedostacima je riječ, možete ići na kurs i obezbijediti se prikladnim vještinama za sljedeći intervju.

Podsjetnik kao znak poštovanja

Čak i ako osjećate da smetate, ne oklijevajte da nastavite kontakt nakon sajma zapošljavanja. Aktuelni dan događaja je sigurno sam po sebi bio iscrpljujući za poslodavca i možda su zaboravili poslati sljedeći korak. Na događaju, pitajte koji bi bio najbolji način da ostanete u kontaktu, a onda, nakon nekoliko dana djelujte! Budite ljubazni i pokažite malo svoje ličnosti dok im zahvaljujete za njihovo vrijeme i stručnost. Poradite na tome kako ih podsjetiti na vaš razgovor i ako zapošljavaju, pitajte o mogućim sljedećim koracima u procesu aplikacije. Čak i ako kompanija nema trenutno otvorenih pozicija, zatražite da vas dodaju u registar ljudskih resursa, tako da imaju vaše ime ako izađu nove prilike. Vjerujte nam, predstavnici će biti oduševljeni vašom inicijativom.