EU: Kriza može stvoriti ‘izgubljenu generaciju’

Iz Evropske centralne banke upozoravaju kako su mladi najveće žrtve ekonomske krize, odnosno nezaposlenosti. Benoit Coeure, jedan od čelnika ECB-a, upozorio je kako bez akcije eurozone za poticanje privrednog rasta, ali i solidarnosti kao imperativa zemalja pogođenih krizom, postoji opasnost od stvaranja "izgubljene generacije".


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Iz Evropske centralne banke upozoravaju kako su mladi najveće žrtve ekonomske krize, odnosno nezaposlenosti. Benoit Coeure, jedan od čelnika ECB-a, upozorio je kako bez akcije eurozone za poticanje privrednog rasta, ali i solidarnosti kao imperativa zemalja pogođenih krizom, postoji opasnost od stvaranja “izgubljene generacije”.

Advertisements

– Postojeća kriza, koja se ogleda kroz smanjenje plata i rast nezaposlenosti, nailazi na nerazumijevanje, a ponekad i bijes u velikom broju evropskih zemalja, rekao je on, dodajući da su mladi u Evropi najveće žrtve nezaposlenosti.

Coeure je gostovao na nezavisnom univerzitetu Lige za ljudska prava te se obratio tamošnjim studentima, prenosi Al Jazeera Balkans.

– Stopa nezaposlenosti je u eurozoni u septembru ove godine dostigla 12,2 posto, dok je prije početka finansijske krize, u drugom tromjesečju 2007. godine, iznosila 7,6 posto. Mladi su najveća žrtva nezaposlenosti, jer je oko 3,5 miliona osoba mlađih od 25 godina bez posla, što je skoro četvrtina populacije tog doba, naveo je Coeure.

Podsjetio je da stopa nezaposlenosti među mladima ispod 25 godina u Grčkoj i Španiji prelazi 50 posto, ali smatra da problem nezaposlenosti mladih mora biti riješen pomoću nacionalnih i evropskih instrumenata vlasti.

– U odsustvu odlučne akcije u pogledu poticaja ekonomskog rasta, postoji opasnost od stvaranja izgubljene generacije, kao što se dogodilo u Evropi u tragičnim okolnostima 1914-18. godine, upozorava dužnosnik ECB-a.

Cjelokupna situacija, kako je rekao, dovodi do gubitka povjerenja u nacionalne i evropske institucije te zaključio kako međusobna zavisnost i zajednička odgovornost, koje nameće jedinstvena moneta eurozone, iziskuju kao imperativ evropsku solidarnost u borbi protiv krize.

(Al Jazeera Balkans)