Eskalirali studentski protesti, sukob s policijom izmakao kontroli

Oko 7.000 studenata je protestovalo u Grčkoj zbog zahtjeva da se povuče zakon o visokom školstvu.


studenti grcka

Studenti su održali proteste u Solunu na sjeveru Grčke koji su kasnije eskalirali u veliki sukob sa policijom koju su gađali kamenjem, flašama i molotovljevim koktelima.

Na početku je to bilo mirno okupljanje, međutim, nakon što je grupa od 100 studenata počela policiju gađati raznim predmetima, oni su bili prinuđeni uzvratiti suzavcem i šok bombama nakon čega su izbili pravi neredi.

Jedan demonstrant je uhapšen pod sumnjom da je bacio šok bombu. Prebačen je u bolnicu jer je povrijeđen tokom hapšenja, s obzirom na to da je bomba bačena veoma blizu te je tako nanijela povrede i njemu i jednom policajcu.

Međutim, protesti su se nastavili i u drugim gradovima, pa je tako oko 2.000 studenata mirno marširalo u Atini, ali su incidenti izbili na samom kraju okupljanja u Sintrivaniju dok je grupa demonstranata na Univerzitetu Aristotel gađala policiju kamenjem, flašama i moltovljevim koktelima.

Ispred hotela odjeća jednog demonstranta se zapalila zbog molotovljevog kokteta, a policajci su požurili ugasiti vatru koja se rasplamsala. Demonstrantu je povrijeđena noga te je prevezen u bolnicu.

studenti2

Incidenata je bilo u na Egnatiji, gdje su ljudi u kapuljačama i maskama ponovo gađali policiju i bacali molotovljeve koktele iz dvorišta Bogoslovije. Jedan parkirani automobil je zahvatio plamen, dok su neki i oštećeni.

Odluka vlade da se dozvoli prisustvo policije u studentskim kampusima kako je navedeno u zakonu u visokom školstvu, često je bio uzrok protesta koji su se posljednjih mjeseci održavali uprkos ograničenjima zbog koronavirusa. Međutim, ti protesti su vremenom postali nasilni.

Današnji protesti su završili u 15:00 sati ispred rektorata Univerziteta Aristotel u Solunu, piše ABC News.