EESTEC LC Sarajevo: Održana prva “ValueUp: Mind Your Own Business” konferencija

U prostorijama kina Meeting Point u Sarajevu, u subotu 6. maja, zvanično se održala prva ValueUp konferencija pod sloganom “Mind Your Own Business”.


EESTEC LC Sarajevo Održana prva ValueUp Mind Your Own Business konferencija

Konferencija je okupila blizu 200 učesnika među kojima su bili prije svega mlade i ambiciozne osobe, te predstavnici vodećih domaćih kompanija i poslovnih inkubatora. Cilj konferencije je bio edukovati mlade osobe kako napraviti prve korake ka realizovanju vlastitih poslovnih ideja, kao i motivisati ih da se upuste upravo u jedan takav poduhvat. Organizovana je od strane Udruženja studenata elektrotehnike Evrope – EESTEC LC Sarajevo u partnerstvu sa kompanijama Ministry of Programming i IT Akademijom, kao i Bit Alijansom.

Učesnici su pored prilike da stupe u kontakt sa stručnjacima i razmijene iskustva imali mogućnost slušati interaktivna predavanja eminentnih ličnosti iz sfere biznisa i popularnih startupa. Kroz skills sesije su imali priliku naučiti konkretne metode i vještine potrebne uspješnim mladim poduzetnicima, a kraj samog događaja uljepšala je panel diskusija predavača na temu “Idea vs Execution” koju je moderirao Vladimir Grubor.

Predavači koje su ovom prilikom svi učesnici imali priliku slušati su:

  • Faris Začina, suosnivač i CEO bosanskohercegovačke kompanije “Ministry of Programming” sa temom “Startups – Moving Fast, Breaking Things, Learning Things”.
  • Bruno Omerović, suosnivač startup-a “Koola” kroz svoju temu “Six Fu***ng Months” objasnio je kako je 3 godine svog života uspio da “strpa” u samo šest mjeseci.
  • Miloš Mandić, osnivač startupa “Catalyzer” i alumni član EESTEC LC Beograda je objasnio na koji je način najbolje prezentovati svoju ideju i učiniti je interesantnom potencijalnim investitorima.
  • Erol Mujanović, motivacioni govornik i vodeći stručnjak u projektima implementacije promjena u timovima i organizacija, objasnio je važnosti motivacije i planiranja vremena.
  • Dino Ibrahimović, regionalni manager za MENA regiju kompanije Infobip sa temom “Od StartUp-a do globalnog giganta”.
  • Ivan Renudlić, osnivač startupa “Gigley” pričao je o tome kako ideju pretvoriti u uspješan startup.
  • Maša Čampara, osnivačica firme “eMedia Patch” je kroz svoje predavanje objasnila zašto je strano tržište bolje za ciljano i na koji način mu pristupiti.
  • Edin Saračević, osnivač HUB-a 387 i susnivač NEST-a 71 se osvrnuo na ulogu i važnost inkubatora i akceleratora u razvoju startupa i njihovih ekosistema.
  • Vuk Nikolić, osnivač i CEO kompanije “TruckTrack” uz svoju temu “The Magic World of Investments”.

Organizatori događaja izrazili su izuzetno zadovoljstvo velikim brojem prijava za događaj i interesovanjem koje su pokazali mladi ljudi te se nadaju da će upravo ovi mladi biti snaga sveobuhvatnog napretka u državi, regionu i šire.

(STUDOMAT.ba)