Dvoje profesora sa Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci plagirali naučne radove

Fakultet političkih nauka u Banjoj Luci proveo je istragu o navodnom plagiranju naučnih radova profesora Ljubomira Zubera i Radmile Čokorilo, što se ispostavilo tačnim.


UNIBL FPN fakultet političkih nauka

– Povodom ranijeg obavještenja da će Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci provjeriti osnovanost optužbi u medijima za plagijate naučnih radova dr Radmile Čokorilo i dr LJubomira Zubera, želimo da javnost obavijestimo da su navodi prijave tačni, saopćili su sa Fakulteta političkih nauka Banja Luka.

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, na sjednici Nastavno-naučnog vijeća održanoj dana 17.05.2017. godine, formirao je komisiju za provjeru osnovanosti optužbi za plagijate određenih naučnih radova dr. Radmile Čokorilo i dr. LJubomira Zubera. Komisija je imala šest članova, univerzitetskih nastavnika u različitim naučnim zvanjima.

Članovi komisije su izvršili analizu osporenih radova uporedivši ih sa izvornim tekstovima. U izvještaju dostavljenom Nastavno-naučnom vijeću Fakulteta, komisija je jednoglasno ustanovili da su ranije navedene optužbe osnovane i da osporeni naučni radovi dr. Radmile Čokorilo i dr. LJubomira Zubera predstavljaju očigledne plagijate s velikim udjelom direktno prepisanog teksta – bez pozivanja na izvore ili njihovog navođenja u literaturi.

Nastavno-naučno vijeće Fakulteta političkih nauka, na sjednici održanoj 05.06.2017. godine, jednoglasno je usvojilo navedeni izvještaj Komisije, te ga uputilo Senatu Univerziteta u Banjoj Luci na dalje odlučivanje, uz zahtjev da Senat u najkraćem roku udalji navedene profesore iz nastave u tekućoj akademskoj godini.

– Ovim putem želimo da upoznamo javnost da je ovo prvi slučaj u historiji Univerziteta u Banjoj Luci da je na institucionalnom nivou utvrđeno da su naučni radovi profesora angažovanih na ovom Univerzitetu – plagijati. Ova činjenica treba da bude opomena čitavoj akademskoj zajednici da je prošlo vrijeme u kojem su nesavjesni pojedinci mogli da bez ikakve odgovornosti objavljuju kvazi naučne radove te na osnovu toga stiču akademska zvanja i ostvaruju druge beneficije; time je ne samo narušen kvalitet nastave već je doveden u pitanje kredibilitet visokoškolskih ustanova. Nadamo se da će ovaj primjer poslužiti i drugim fakultetima da se suoče sa sličnim problemima u svojim sredinama i da će cijelom Univerzitetu pomoći da unaprijedi metode borbe protiv ovakvih pojava. Jedino zakonit i kvalitetan rad, visoki profesionalni standardi, čvrsta moralna načela i transparentnost u provođenju svih procedura, mogu biti garanti razvoja kvalitetnog visokog obrazovanja u Republici Srpskoj, navodi se u saopćenju.

Fakultet političkih nauka takođe osuđuje pokušaje manipulacije sredstvima javnog informisanja od strane pojedinaca koji bez argumenata ili čistim lažima žele da iskrive sliku cijelog ovog slučaja i da po svaku cijenu umanje odgovornost navedenih profesora za plagijatorstvo.

– Još jednom ističemo da je Fakultet političkih nauka kao visokoškolska institucija ozbiljno i odgovorno pristupio ovom problemu svjestan brojnih neugodnosti koje iz njega mogu proizaći ali i odlučan da počne iskorjenjivanje jedne loše navike koja prijeti da diskredituje trud poštenih i vrijednih naučnih radnika. Smatramo da mediji mogu mnogo doprinijeti našim naporima tako što će profesionalno, tj. objektivno i istinito izvještavati o ovom slučaju, zaključuju u saopćenju.

(Klix.ba)