Održano takmičenje u programiranju FIT Coding Challenge (FITCC 2017)

Na Fakultetu informacijskih tehnologija (FIT) Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru je 25. i 26. maja organizovano takmičenje u programiranju poznato pod nazivom FIT Coding Challenge (FITCC 2017). Ove godine su obilježena dva jubileja: 20 godina postojanja FIT-a i 10 godina održavanja FITCC-a.


Prvog dana takmičenja je proslavljen rođendan Fakulteta zbog čega je organizovan čitav niz aktivnosti. Na samom početku, profesori i studenti Fakulteta zajedno sa timovima sponzorskih kompanija su svoje snage odmjerili u sportskom izazovu. Na fudbalskom turniru su učestvovale četiri ekipa: NSOFT team (kompanija NSoft), Evona team (kompanija Evona Electronics),Student team (studenti FIT-a), FIT team (uposlenici FIT-a).

Krajnji rezultat u kategoriji sportski izazov:

 1. NSOFT team
 2. FIT team
 3. Student team

Nagrade u aktivnosti Game party su dobili sljedeći timovi:

 1. 3%
 2. Alpha&Omega
 3. DMT

Obzirom da je zainteresovanost za FIT svake godine sve veća, odlučeno je da se otvore vrata svim zainteresovanim učenicima kako bi se upoznali sa radom Fakulteta i dobili odgovore na željena pitanja. Posjetioci su imali priliku da poslušaju prezentaciju o samom Fakultetu, upisu, prijemnom ispitu, te o mogućnostima koje im nudi ovaj Fakultet kao budućim studentima. Upravo kada su učenici posjećivali prostorije FIT-a, tada su takmičari ovogodišnjeg FITCC-a radili na svojim projektima, pa su posjetioci sa oduševljenjem gledali kako se upotrebljava moderna tehnologija, stečeno znanje i implementiraju zamišljenje ideje naših takmičara.

U već svima poznatoj kategoriji Programerski izazov, učesnici su imali priliku da pokažu svoje znanje u programiranju kroz tri zadatka. Programirali su u timovima od po dva člana te nakon urađenog zadatka testirana su rješenja i izvršena eliminacija. Na kraju svih zadataka dobili smo tri najvrijednija tima.

Najuspješniji u ovoj kategoriji pokazali su se timovi:

 1. ETF_Istocno_Sarajevo
 2. Nullpointers
 3. BewByte

Inovacijski izazov je ove godine organizovan u nešto drugačijoj formi, a imao je za cilj prepoznati i nagraditi takmičare inovatore koji svojim idejama svijet oko sebe žele učiniti boljim. U okviru ove kategorije studentima se pružila mogućnost da svoje znanje, kreativnost i ideje spoje, te za svoj trud budu vrijedno nagrađeni. Ova aktivnost počela je prvog dana Takmičenja u ranim jutarnjim satima i trajala 24 sata. Studenti su mogli raditi u timovima i pojedinačno, a radili su na razvoju svojih projekata na temu Studentski servisi.

Naredni dan, u salama Hotela Mepas, studenti i ostali posjetioci su imali priliku poslušati prezentacije sponzora ovogodišnjeg FITCC. Predstavnici kompanija su na vrlo lijep način predstavili rad i atmosferu u kompanijama, te odgovorili na pitanja studenata i prisutnih.

Ovogodišnji sponzori FIT CC su: Mistral, Authority Partners, Infinity Mesh, NSoft, Evona, Atlant BH, App Impact, Microsoft, Spark Tehnološki Park, te Federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke.

Nakon prezentacija sponzora takmičarski timovi u kategorijama Programiranje igara i Inovacijski izazov su imali priliku prezentovati svoje ideje i projekte.

U kategoriji inovacijski izazov najuspješniji su:

 1. ETFUIS
 2. Gremio
 3. Coywolf

U kategoriji Programiranje igara najuspješniji su:

 1. Tribal Studio
 2. edGames
 3. Muamer Smajlović

Takmičenje FITCC se organizuje sa ciljem da studente i učenike srednjih škola potakne na praktičnu primjenu znanja iz područja programiranja.

Više informacija možete pronaći na cc.fit.ba.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.