Održano takmičenje u programiranju FIT Coding Challenge (FITCC 2017)

Na Fakultetu informacijskih tehnologija (FIT) Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru je 25. i 26. maja organizovano takmičenje u programiranju poznato pod nazivom FIT Coding Challenge (FITCC 2017). Ove godine su obilježena dva jubileja: 20 godina postojanja FIT-a i 10 godina održavanja FITCC-a.


Održano takmičenje u programiranju poznato pod nazivom FIT Coding Challenge FITCC 2017 2

Prvog dana takmičenja je proslavljen rođendan Fakulteta zbog čega je organizovan čitav niz aktivnosti. Na samom početku, profesori i studenti Fakulteta zajedno sa timovima sponzorskih kompanija su svoje snage odmjerili u sportskom izazovu. Na fudbalskom turniru su učestvovale četiri ekipa: NSOFT team (kompanija NSoft), Evona team (kompanija Evona Electronics),Student team (studenti FIT-a), FIT team (uposlenici FIT-a).

Krajnji rezultat u kategoriji sportski izazov:

  1. NSOFT team
  2. FIT team
  3. Student team

Održano takmičenje u programiranju poznato pod nazivom FIT Coding Challenge FITCC 2017 1

Nagrade u aktivnosti Game party su dobili sljedeći timovi:

  1. 3%
  2. Alpha&Omega
  3. DMT

Obzirom da je zainteresovanost za FIT svake godine sve veća, odlučeno je da se otvore vrata svim zainteresovanim učenicima kako bi se upoznali sa radom Fakulteta i dobili odgovore na željena pitanja. Posjetioci su imali priliku da poslušaju prezentaciju o samom Fakultetu, upisu, prijemnom ispitu, te o mogućnostima koje im nudi ovaj Fakultet kao budućim studentima. Upravo kada su učenici posjećivali prostorije FIT-a, tada su takmičari ovogodišnjeg FITCC-a radili na svojim projektima, pa su posjetioci sa oduševljenjem gledali kako se upotrebljava moderna tehnologija, stečeno znanje i implementiraju zamišljenje ideje naših takmičara.

Održano takmičenje u programiranju poznato pod nazivom FIT Coding Challenge FITCC 2017 3

U već svima poznatoj kategoriji Programerski izazov, učesnici su imali priliku da pokažu svoje znanje u programiranju kroz tri zadatka. Programirali su u timovima od po dva člana te nakon urađenog zadatka testirana su rješenja i izvršena eliminacija. Na kraju svih zadataka dobili smo tri najvrijednija tima.

Najuspješniji u ovoj kategoriji pokazali su se timovi:

  1. ETF_Istocno_Sarajevo
  2. Nullpointers
  3. BewByte

Inovacijski izazov je ove godine organizovan u nešto drugačijoj formi, a imao je za cilj prepoznati i nagraditi takmičare inovatore koji svojim idejama svijet oko sebe žele učiniti boljim. U okviru ove kategorije studentima se pružila mogućnost da svoje znanje, kreativnost i ideje spoje, te za svoj trud budu vrijedno nagrađeni. Ova aktivnost počela je prvog dana Takmičenja u ranim jutarnjim satima i trajala 24 sata. Studenti su mogli raditi u timovima i pojedinačno, a radili su na razvoju svojih projekata na temu Studentski servisi.

Naredni dan, u salama Hotela Mepas, studenti i ostali posjetioci su imali priliku poslušati prezentacije sponzora ovogodišnjeg FITCC. Predstavnici kompanija su na vrlo lijep način predstavili rad i atmosferu u kompanijama, te odgovorili na pitanja studenata i prisutnih.

Ovogodišnji sponzori FIT CC su: Mistral, Authority Partners, Infinity Mesh, NSoft, Evona, Atlant BH, App Impact, Microsoft, Spark Tehnološki Park, te Federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke.

Nakon prezentacija sponzora takmičarski timovi u kategorijama Programiranje igara i Inovacijski izazov su imali priliku prezentovati svoje ideje i projekte.

U kategoriji inovacijski izazov najuspješniji su:

  1. ETFUIS
  2. Gremio
  3. Coywolf

U kategoriji Programiranje igara najuspješniji su:

  1. Tribal Studio
  2. edGames
  3. Muamer Smajlović

Takmičenje FITCC se organizuje sa ciljem da studente i učenike srednjih škola potakne na praktičnu primjenu znanja iz područja programiranja.

Više informacija možete pronaći na cc.fit.ba.

(STUDOMAT.ba)