Cilj organizovanja kongresa je isti – promocija univerzalnih vrijednosti zajedništva i multidisciplinarnog pristupa u proizvodnji hrane, njenom higijenskom statusu i kvalitetu, različitim načinima ishrane, kao i mogućim zdravstvenim implikacijama na čovjeka što će biti od izuzetne važnosti u rješavanju značajnijih pitanja u ovoj životnoj oblasti.
Ovakav pristup u sagledavanju ovog kompleksnog pitanja, kroz multidisciplinarnost, predstavlja i savremeni trend „evropske nacije„ u iznalaženju najracionalnijih odgovora na mnoga pitanja gotovo u svim sferama društvenog života i djelovanja.
U organizaciji Kongresa uzet će učešće studenti grupacije medicinskih, humanističkih, prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka i drugih.
Teme koje će biti predmet istraživanja i pisanja studentskih radova (naučno istraživačkih, seminarskih, diplomskih, završnih radova), odnose se na slijedeće oblasti:
- Primarna proizvodnja i prerada hrane
- Aditivi u prehrambenoj industriji
- Toksikologija i sigurnost hrane
- Savremena dijagnostika i analitika hrane
- Ishrana tokom životnog ciklusa
- Dijetoterapija
- Biotehnologija u ishrani ljudi
- Organska i tradicionalna hrana
Kongres će biti održan od 5-7. jula 2017. godine u Sarajevu.
Pratite web stranicu: www.hranaishranazdravlje.ba
Pozivaju se svi zainteresovani studenti sa drugih bh. univerziteta, kao i studenti sa univerziteta iz susjednih zemalja da se pridruže!
(STUDOMAT.ba)