Đorđe je imao kolekciju plišanih zečeva: “Bili su mi zamjena za sve Oscare, puno su mi značili”

"Taj 'mali bijeli zec' mi je zamjena za sve Oscare, Davis kupove, svjetska prvenstva u nogometu i sve ono što nisam osvojio."


djordje balasevic plisani zecevi

Tužna vijest o smrti legendarnog kantautora Đorđa Balaševića potresla je čitavu regiju. Iza sebe je ostavio golemi opus, a njegovi obožavatelji pamtit će emotivne koncerte na kojima je imao simpatičnu tradiciju.

Advertisements

Tokom izvođenja pjesme ‘Neki novi klinci’, odnosno stiha:

 – Kroz maglu treperi devet sveća na torti, tad sam dobio par mandarina i malog, belog zeca, prema Balaševiću su redovno doletjele plišane igračke iz publike. Nakon koncerta bi Đorđe pokupio sve plišane ‘male bijele zečeve’, omotao ih u majicu i otišao, piše 24sata.hr.

Međutim, malo je ljudi znalo kako je kantautor te ‘male bijele zečeve’ ljubomorno čuvao u svojoj kući gdje ih je imao nekoliko stotina.

– Kad se vraćam s koncerta moje me djevojke, od kojih sam s jednom oženjen, prvo pitaju ‘kakvi su danas zečevi’! Pokušat ću s Kinezima pripremiti iznenađenje i naručiti vagon zečeva za neki veliki koncert koji budem imao. Tada ću sa stropa pobacati u publiku sve te zečeve i vratiti im za sve ovo što mi godinama priređuju. Taj ‘mali bijeli zec’ mi je puno značio u trenucima kad je sve izgledalo jako crno i kad sam se sa svojom publikom nalazio na nekim čudnim mjestima, tajno, kao ljubavnici. Taj ‘mali bijeli zec’ mi je zamjena za sve Oscare, Davis kupove, svjetska prvenstva u nogometu i sve ono što nisam osvojio. Oni su hronologija svega što mi se događalo u karijeri, govorio je Đorđe nakon jednog od koncerata.

Advertisements

djole balas

No nije sve ostalo samo na riječima. Panonski romantik 2019. publici je u Puli priredio višesatni spektakularni koncert tokom kojeg je izveo svoje najveće hitove. Atmosfera je tada kulminirala kada je zapjevao pjesmu ‘Neki novi klinci’, a na oduševljenu publiku organizacija koncerta iz topova je ispalila stotine plišanih bijelih zečeva.

No to nije bilo jedini put da je Đorđe iznenadio svoju publiku. Jednom je prilikom pripremio spektakl u zagrebačkoj Areni, kada je usred koncerta, također tokom pjesme ‘Neki novi klinci’, publiku obasipao plišanim zečevima.

– E, sad je dosta! 20 godina vi mene gađate zečevima, sad ćete mi platiti za sve, rekao je Balašević nakon čega su se na pozornici pojavili muzičari iz njegovog pratećeg benda s košarama punima bijelih zečeva koje su počeli bacati u publiku.

Podsjetimo, legendarni muzičar prije nekoliko dana primljen je u Infektivnu kliniku zbog upale pluća. Desetak dana liječio se kod kuće sa simptomima upale pluća. Stanje mu se pogoršalo. Prethodno je imao simptome slične onima koje izaziva korona virus, no ljekaru se javio tek kada su mu se oni pogoršali. Tada su ustanovili kako ima upalu oba plućna krila te je hospitalizacija bila neophodna i uputila su ga u bolnicu. No nije izdržao…