Djevojčica ima i do stotinu napada epilepsije u danu, a psić Elmo je spašava, a evo kako to radi!

Jedanestogodišnja Millie Webb ima rijedak oblik epilepsije. U danu može doživjeti i do stotinu napadaja, a okidač za njih može biti čak i njen smijeh.


girl and 1555952756

Millie ne smije biti sama jer svaki napadaj može biti fatalan i rezultirati ozbiljnim oštećenjem mozga ili uzrokovati da se uguši vlastitom slinom. Sve stvari koje rade njeni vršnjaci, poput proslava rođendana ili kupanja u bazenu, za nju su bile nezamislive dok se u njihov dom nije uselio psić Elmo koji može predvidjeti napadaj prije nego što se dogodi, prenosi novi.ba

Advertisements

Naime, trogodišnji Elmo, kovrčavi bišon, prošao je obuku i s Millie će moći čak i u školu. Uoči napadaja Elmo laje i tako upozorava roditelje da se približava napadaj pa oni imaju vremena pripremiti se. Jednom prilikom djevojčicu je izvukao iz bazena i tako spriječio njeno utapanje. “Od početka su nerazdvojni, kao pravi najbolji prijatelji. Elmo uvijek slijedi Millie. Jako je zaštitnički nastrojen, a uoči napadaja se unervozi i kraj nje je dok ne prođe. Kad ima napadaj, Millie jako slini, a Elmo je liže i čisti”, ispričao je otac djevojčice Stuart Webb.

Millie je 2017. godine podvrgnuta teškoj operaciji mozga kojom su liječnici pokušali utjecati na njene napadaje. Uklonili su joj 15 do 20 posto mozga kako bi smanjili učestalost napadaja. Operacija nije bila uspješna, ali pomogla je Millie s pamćenjem i koncentracijom pa će se sada iz škole za djecu s posebnim potrebama moći prebaciti u običnu školu.
Djevojčici je epilepsija dijagnosticirana kad je bila stara samo četiri godine, a napadaje može doživjeti bilo kada.

Advertisements

Nakon operacije napadaja nije bilo, ali nakon 29 dana ponovno su se počeli događati. Može ih imati i stotinu u danu, ali sada su lakše podnošljivi i nakon njih je umorna i pod stresom. Trebalo joj je par mjeseci da se oporavi, dodao je njen otac. Liječnici su je podvrgnuli testiranjima kako bi pokušali otkriti što uzrokuje napadaje, ali bezuspješno. Nadaju se da će se pojaviti novi tretmani te da će lijekovi koji bi joj mogli pomoći postati dostupniji.

(STUDOMAT.ba)