Svi smo čuli (neki čak i vidjeli) priče o ljudima koji imaju reputaciju “luđaka” u radnom okruženju. Istina je: ne morate baciti stolicu kroz prozor ili zastati u sredini svoje prezentacije kako biste počinili nepopravljive štete svojoj karijeri.


Bez obzira koliko ste talentovani ili šta ste sve postigli, postoje određena ponašanja koja ekspresno mijenjaju način na koji vas ljudi promatraju i ta ponašanja obično dovode do postizanja negativne reputacije.

Sljedeća lista se sastoji od devet najgorih stvari koje biste trebali po svaku cijenu izbjegavati:

IZDAJA

Naziv kaže sve. Izdavati svoje kolege, bilo slučajno ili namjerno, je ogroman povod za svađu na radnom mjestu. Jedan od najčešćih oblika izdaje je žrtvovanje nekoga drugog da biste riješili svoj problem. Ljudi ovo obično rade kako bi izbjegli konflikt, ali na kraju upadnu u još veći konflikt čim žrtva sazna za izdaju. Svaki put kada svojim kolegala pokvarite sliku o nekom drugom, to liči na nož u leđa, bez obzira kako vi to opravdavate.

OGOVARANJE (TRAČ)

Ljudi ispadnu užasni kada ih ponese žal sočnog trača o nekome drugom. “Naglabanje” o tuđoj nesreći i grijesima može dovesti do toga da nekoga uvrijedite ako trač dođe do njega/nje. Pored toga, ogovaranje će vas uvijek definitivno ocrniti u očima drugih ljudi.

PREUZIMANJE ZASLUGA ZA TUĐI RAD

Već smo svi iskusili onaj osjećaj instant-mučnine kada otkrijemo da nam je neko drugi “ukrao” ideju. Preuzimanje zasluga za tuđi rad – nebitno koliko je to sitan rad – stvara dojam da niste sposobni uraditi nešto veliko sami. Preuzimanje zasluga također je indikator da nemate ni trunke poštovanja prema svom timu i pojmu poslovnih veza i prijateljstava.

EMOCIONALNI ISPADI

Svaka firma je sigurno došla u kontakt sa osobama koje u nekim situacijama počnu bacati stvari, vrištati, tjerati ljude na plač, itd.

Emocionalni ispadi su znak niske emocionalne inteligencije, i to je vrlo lak način da zaslužite otkaz. Čim pokažete tu razinu nestabilnosti, ljudi će početi dovoditi u pitanje vaš kredibilitet i sposobnost da vladate situacijom kada zatreba.

“Istresanje” na nekoga, nebitno koliko neko to zaslužuje ili ne, okreće mnogo toga protiv vas. Bit ćete označeni i zapamćeni kao nestabilna, nestaložena i zastrašujuća osoba. Kontroliranje emocija vas drži “na konju”. Kada uspijete iskontrolirati emocije u društvu nekoga tko vas na neki način izaziva, u tom slučaju će oni samo sebe ocrniti, a vi odatle izlazite kao heroj staloženosti.

ŽALJENJE NA RADNO MJESTO (KOLIKO ZAPRAVO MRZITE SVOJ POSAO)

Zadnja stvar koju bilo ko od vaših kolega želi da čuje je kako se vi žalite na svoje radno mjesto. To će vas u društvu vaših kolega etiketirati kao negativnu osobu koja ugrožava moral grupe. Šefovi obično brzo uhvate nit o tome tko je “negativac” u grupi i tko je zaslužan za ugrožavanje morala, i oni znaju da vas uvijek mogu zamijeniti nekim entuzijastičnim, koji jedva čeka priliku da se pokaže.

HVALISANJE

Hvalisanje obično upućuje na preuveličavanje nečega sitnoga što ste uspjeli. U drugu ruku, ljudi koji urade posao kako treba i profesionalno drže “jezik za zubima”, to odaje mnogo veću efikasnost.

Postizanje velikih uspjeha bez hvalisanja demonstrira jak mentalitet – to ljudima odaje sliku da veliki uspjesi vama nisu strani.

LAGANJE

Mnogo laži je začeto na dobroj namjeri – ljudi žele da zaštite sebe ili nekoga drugoga – ali, ipak, laži imaju tendenciju da rastu i da se šire dok nisu otkrivene, i onog trenutka kada svi saznaju da ste skloni laganju – nema vam spasa.

Otkrivanje u laži, nebitno koliko je laž malena, užasno utiče na vaše samopouzdanje. Morate ostati dosljedni sebi ako želite biti sretni sami sa sobom.

NOŠENJE UŽINE NEUGODNOG MIRISA

Osim ako ne radite na brodu, kolegama će smetati ako se cijela radna prostorija bude osjetila na ribu. Osnovno pravilo bontona, što se tiče hrane na radnom mjestu, je – sve što bi moglo ostaviti trag neugodnog mirisa iza sebe – treba se ostaviti kući.

Možda se čini kao mala stvar, ali donošenje hrane neugodnog mirisa se smatra neuljudnim postupkom i nekulturnim – što se treba izbjegavati. Ako se izbjegava neko takav, moguće je da kod te osobe dođe do brzog posustajanja i odustajanja. Vaš neugodni obrok govori kako vas čisto nije briga za ostale, iako u stvarnosti to možda i nije tako.

GUBLJENJE KONTAKTA

Posao, većinom, se vrti oko ljudi koje srećete i veza koje uspostavljate s njima. Prekidanje takvih profesionalnih veza je ogromna greška. Npr. Davanje otkaza iz vedra neba, kada postoji strog raspored, može uništiti naredne sedmice rada ne samo šefu, nego i drugim ljudima koji rade u smjeni jer rade sa jednom osobom manje.

Lekcija: prije svakog učinjenog postupka, promislite koliko će to uticati na pozitivne veze koje ste uspostavili ranije sa kolegama.

Sve u svemu…ovi postupci zvuče ekstremno i jako bezobzirno, ali imaju tendenciju da vam se “prišunjaju”. Maleni podsjetnik je odličan način da ih maksimalno izbjegavate, piše foxnews.com.

(AKTA)