Desetominutna rutina koja će vas pripremiti za učenje

Skripte na stolu, sat koji otkucava, ispit se bliži, ali nikako da krenete učiti?


knjige ucenje 1

Gomila skripti i bilješki na stolu, sat koji otkucava, pred vama je bitka za još jedan uspješno položeni ispit. Ništa novo u studentskom životu, zar ne? Ali treba učiti i to ozbiljno, što je posebno teško ukoliko ste imali pauzu i uz to svaka sitnica će vam lako skrenuti pažnju.

Sve su to zanemarljive sitnice koje vam neće naročito ometati dnevnu rutinu, ali kada morate da zagrijete stolicu, sve to će vam otežavati posao. Kako onda da se “pripremite” za učenje kako biste što prije počeli da učite i manje vremena gubili na razmišljanje o svemu onome što vam skreće pažnju?

Sve je stvar u dobro razrađenom planu i jednostavnoj rutini za koju će vam biti potrebno najviše 10 minuta da biste bili skoncentrisani i spremni za učenje.

Izaberite prostor za učenje

Svako od nas ima svoje “mjesto za učenje”, bilo da se radi o našoj sobi, krevetu, radnom stolu ili čitaonici. Pa ipak, dobro mjesto za učenje mora da ispunjava određene kriterijume: mora biti tiho mjesto, dobro osvijetljeno i prijatno. Ukoliko do sada niste praktikovali da imate tačno određeno mjesto za učenje, pravo je vrijeme da promijenite tu naviku. Naime, posjedovanje samo našeg mjesta za učenje može nam pomoći da istreniramo mozak da se lakše “prebaci” u mod za učenje, piše studentskizivot.com.

Kada je riječ o smetnjama, na ovom mjestu biće lakše da kontrolišete te spoljašnje smetnje. Ali ukoliko imate običaj da učite na nekom prometnom mjestu, pokušajte da nađete mjesto najdalje od svih potencionalnih izvora ometanja kao što su zvučnici, TV, pa čak i vrata koja će se često otvarati.

Organizujte svoje mjesto za učenje

Sada kada ste izabrali mjesto za učenje, potrebno je da ga i organizujete. Sklonite sve ono što vam u tom trenutku ne treba i što vam može smetati. Isto tako pripremite sve one materijale koji će vam biti potrebni za učenje ovog određenog predmeta tako da vam sve bude na dohvat ruke. Ukoliko budete morali da ustajete svako malo da uzmete još neku skriptu ili da još gore tražite po sobi ili torbi gdje ste izgubili neki papir sa ključnim informacijama, možete se oprostiti od koncentracije.

Postavite sebi ciljeve

Nakon što smo organizovali prostor i materijale, potrebno je da organizujemo i sami sebe. Odnosno, prije učenja obavezno napravite plan. Podijelite gradivo na cjeline i napravite plan na osnovu toga koliko procijenite da će vam vremena biti potrebno za savladavanje svake stavke. To što ćete imati pred sobom konkretan plan sa rasporedom aktivnosti i vremenom koje vam je potrebno, znatno će vam olakšati učenje i održavanje koncentracije.

Neka vam grickalice budu blizu, ali ne na dohvat ruke

Učenje je naporan posao i sasvim sigurno će vam neka grickalica dobro doći tokom pauze. Ali i tu morate biti pažljivi kako se to ne bi pretvorilo u nekontrolisanu konzumaciju nezdravih grickalica. Naravno da ćete se poslije pitati šta vam se desilo sa kilažom.

Kada učite dugo izrazito je bitno da uvek konzumirate dovoljno tečnosti i da ne budete gladni, kako vam glad ne bi ometala pažnju. Preporučuje se da tokom pauze uzmete neke zdrave grickalice kao što su orašasti plodovi, voće i čak i kockica crne čokolade. Neka se pored vas nalazi šolja kafe, čaja ili soka, a najbolje bi bila čaša vode. Najbolje je da posegnete za grickalicama kada odlučite da pravite pauzu i da ih sklonite iz vidnog polja do tada kako vam ne bi skretale pažnju.

Uz muziku ili bez

Neko lakše uči uz muziku dok je drugima potrebna apsolutna tišina. Muzika vam može dosta pomoći u održavanju koncentracije. Naime kada naviknete na neku laganu muziku koja “svira” u pozadini, ta muzika će funkcionisati kao bijela buka i poništiće sve druge zvučne smetnje iz okoline.

Sretno sa učenjem!