Deset najčudnijih pitanja na razgovoru za posao

Intervju za posao je ozbiljna stvar. Od njega zavisi hoćete li dobiti željeno zaposlenje, a samim time i osigurati egzistenciju.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Niko ne želi da se šali s takvim stvarima. Ali, ako vam pitanja koja vam poslodavac postavi budu toliko apsurdna počeli bi i vi vjerovatno da se smijete naglas.

Ovo su 10 najčudnijih pitanja sa intervjua za posao zabilježeni u SAD u posljednjih godinu dana. Dati bilo kakav odgovor na njih znači biti snalažljiv. Možda su baš tu vještinu šefovi tražili.

1. Šta biste učinili da ste jedini preživjeli u avionskoj nesreći? Ukoliko želite da iznajmljujete stanove preko Airbnba moraćete da odgovoriti na ovo pitanje.

2. Koja vam je najdraža pjesma devedesetih? To zanima poslodavce u Squarespace, firmi koja se bavi kreiranjem web stranica.

3. Ako se probudite i vidite da imate 2.000 neodgovorenih poruka, a možete odgovoriti samo na njih 300, koje bi birali? Ovo ćete morati odgovoriti ukoliko želite da radite u firmi Dropbox, koja se bavi skladištenjem podataka.

4. Ko bi pobijedio u ratu između Spajdermena i Betmena? Vjerovali ili ne ukoliko želite da radite na univerzitetu Stanford, lako je moguće da će vam zapasti ovo pitanje.

5. Koliko biste platili mašinu koja proizvodi 100 dolara na dan? Pitaju u konsultantskoj firmi Aksia. Ovo je zapravo dosta lukavo pitanje.

6. Šta ste doručkovali? Možda su u trgovini Banana Republic samo pristojni, a možda provjeravaju vaše pamćenje.

7. Kako bi opisali slijepcu žutu boju? U Spirit Airlinesu postavljaju teška pitanja.

8. Ako vas zatraže da istovarite Boeing 747 pun slatkiša što biste uradili? Teško je znati šta reći ljudima iz IT kompanije Bose kada postave ovakvo pitanje.

9. Koliko je ljudi avionom pristiglo u Čikago prošle godine? Ni Google nema odgovor na ovo što pitaju u kompaniji Redbox koja se bavi iznajmljivanjem filmova.

10. Koja vam je najdraža Diznijeva princeza? Moguće da u poslastičarnici Coldstone Creamery zapošljavaju samo prave fanove Diznija.

(B92)