Deset korisnih savjeta za učenje stranih jezika

Da znanje jednog ili više stranih jezika obogaćuje osobu i širi joj vidike, odavno je poznato i sažeto u dobru staru poslovicu: Vrijediš onoliko koliko jezika govoriš. Na učenje stranog jezika nekad smo prisiljeni zbog poslovnih razloga, zbog preseljenja u drugu zemlju, a neki jednostavno požele proširiti svoje horizonte znanjem još jednog jezika.


thank you words in different european languages

1. Podijelite radni materijal u manje dijelove

Puno se lakše svladava tekst dužine 100 nego 1000 riječi. Duži tekst stoga podijelite na manje dijelove, učite s razumijevanjem i mozak će svježe svladano gradivo lakše procesuirati i povezati s prethodno naučenim.

2. Razgovarajte

Velika pomoć učenju jezika je posjeta stranoj zemlji u kojoj je on službeni jezik. Međutim, to često nije moguće, pa dobra alternativa razgovor na stranom jeziku s drugim polaznicima škole stranog jezika i tokom slobodnog vremena ili pak putem video poziva s ljudima kojima je taj jezik materinji, a koje možete upoznati putem društvenih mreža ili raznih stranica za upoznavanje s ciljem dijeljenja zajedničkih interesa (filmovi, sport, muzika, gaming…).

3. Gledajte filmove

Gledanje stranih filmova bez titlova jedan je od najlakših načina da uronite u kulturu druge zemlje, a da ne putujete. Doći do tih filmova danas, u vrijeme interneta, više ne bi trebao biti nikakav problem jer postoji mnoštvo web stranica koje ih nude online. Tako, osim što ćete obogatiti fond riječi, svladat ćete neke specifičnosti jezika i upoznati se s frazama koje se upotrebljavaju u svakodnevnom govoru, piše montanese.com.

4. Čitajte stranu literaturu

Sve ono što vas inače zanima u životu i informacije koje su vam potrebne, potražite na stranom jeziku. Čitajte novine i knjige te sve druge sadržaje koji vas zanimaju i koje inače čitate na maternjem jeziku, potražite na internetu na jeziku kojeg učite.

learning language 1614790239

5. Komunicirajte pisanim putem

Vježbajte pisanje na stranom jeziku pišući pisma ili u online komunikaciji putem društvenih mreža, foruma i specijaliziranih stranica kojima pristupate skladno svojim interesima.

6. Razmišljajte na stranom jeziku

Nastojte u svakom slobodnom trenutku, kada ste sami, prakticirati razmišljanje i vođenje “unutarnjeg dijaloga” na jeziku kojeg učite. Na taj način vježbate i uklanjate barijeru za komunikaciju s drugim osobama na stranom jeziku.

7. Slušajte audio materijale i radio stanice

Učiti strani jezik možete i putem audio sadržaja specijaliziranih za učenje, a dodatnu pomoć pružit će vam strane radio stanice do kojih danas nije problem doći i online.

headphones 1614790268

8. Ne plašite se grešaka

Nemojte biti pod stresom ako se ne možete sjetiti ili ste pogrešno napisali/izrekli neke fraze ili riječi za koje mislite da ste naučili. Greške su pozitivan dio učenja i apsolutno su neophodne za napredak. Zapravo, ponekad je lakše učiti iz grešaka.

9. Zabavite se tokom učenja

Sve stvari koje vas inače zabavljaju, nastojte konzumirati na jeziku kojeg učite. To mogu biti razni hobiji poput enigmatike, video igrica, slušanja muzike i raznih vrsta online zabavnih sadržaja.

10. Uzmite si vrijeme

Osigurajte si dovoljno vremena za proučavanje i učenje drugog jezika. Odredite broj sati za učenje tijekom tjedna i držite se tog rasporeda. Nemojte ništa forsirati jer ćete izazvati suprotan efekt – zatrpat ćete se gradivom koje nećete moći usvojiti i koje će vam stvoriti dodatnu zabunu. Strpljenje i upornost su ključni.