Deset korisnih psiholoških trikova da pojačaš svoju kreativnost

Kreativnost je nešto što možeš unaprijediti i razvijati uz malo vježbe, truda i rada. Važno je upamtiti da kreativnost nije pasivan proces.


Distanciraj se nakratko od ideje, napravi pauzu

Stručnjaci često predlažu da napraviš pauzu od zadatka, kada naiđeš na kreativnu blokadu. Studije su otkrile da postavljanje neke psihološke distance između sebe i problema, takođe može učiniti trik. Istraživači su otkrili, da kada su učesnici zamislili problem sa neke udaljene lokacije u odnosu na trenutnu lokaciju, riješili su više problema i došli do kreativnijih rješenja. Sljedeći put kad se suočiš s teškim problemom, pokušaj zamisliti da je problem udaljen u odnosu na tvoju trenutnu lokaciju ili situaciju.

Kreiraj inspirativno radno ili kućno okruženje

Psiholog Mihaly Csikszentmihalyi, sugeriše da i okolina igra ulogu u kreativnom procesu. Stimulativna okruženja mogu olakšati kreativnost, pa tako okruženje stvarima koje smatraš inspirativnim i motivišućim mogu ti biti od pomoći. Uredi svoj kancelarijski ili kućni prostor lijepo i inspirativno, koji će ti pomoći da se osjećaš pozitivno, motivišuće i energično. Naš prijedlog su sobne biljke, lijepo uređen radni sto, lijep rokovnik, ukrasne svijeće, police sa knjigama, itd.

creative desk 1616506150