Demanti studenata medicine: Hakeri i prepisivači nismo, ispit smo naučili i položili!

Povodom odluke profesora da poništi ispit na kojem su svi dobili ocjenu 10, oglasili su se studenti šeste godine Medicinskog fakulteta UNTZ.


Jučer je u Dnevnom listu “Avaz” objavljena vijest da Semir Imamović, odgovorni profesor na predmetu “Anesteziologija, reanimatologija i intenzivno liječenje” na šestoj godini Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli želi poništiti završni ispit iz tog predmeta s obzirom da su svi studenti imali maksimalan ili skoro maksimalan broj bodova.

Advertisements

Kao razlog poništavanja ispita profesor je naveo razlog “opravdana sumnja u neregularnost ispita”.

Nije mu jasno kako su došli do pitanja s ispita?

– Ispit je održan u ponedjeljak, 1. februara, a ja sam u utorak počeo pregledavati. Kada sam vidio da su svi testovi potpuno isti, da svi imaju tačne odgovore, završio sam za otprilike 45 minuta. Naravno da sam odmah zvao i dekanesu da vidim šta da radim jer je to zaista, ne sumnjivo, nego nevjerovatno. Moderne tehnologije, hakiranje kompjutera, pošto sam ispit spremao na svom računaru na poslu… Danas sam se našao sa predstavnicima studenata oko 12 i 15 sati i pričali smo skoro 2 i po sata. Pokušali smo naći rješenje, ja njih ubjeđivao da su prepisivali, oni mene da su svi fantastično naučili. Ja sam ipak predavač na Medicinskom fakultetu već 12 ili 13 godina i ne može me niko ubijediti da se na jednom ispitu može znati apsolutno sve, ističe profesor Imamović za Avaz.

Povodom ovog medijskog istupa profesora Imamovića, redakciji portala STUDOMAT stigao je demanti studenata šeste godine Medicinskog fakulteta u Tuzli, kojeg vam u nastavku prenosimo u cjelosti.

 – Dana 04.02.2021. godine, studenti 6. (šeste) godine Medicinskog fakulteta u Tuzli održali su sastanak sa profesorom Semirom Imamovićem, na koji je bio pozvan menadžment fakulteta, povodom profesorove odluke o poništavanju ispita iz predmeta “Anesteziologija, reanimatologija i intenzivno liječenje” rađenog 01.02.2021. godine.

Menadžment fakulteta se oglušio na poziv, te su sastanku prisustvovali predstavnici studenata 6. godine, od kojih je na samom početku sastanka profesor zahtijevao mobilne uređaje na uvid, kako bi se uvjerio da se razgovor ne snima.

Ispit je održan u tri termina u skladu sa epidemiološkim mjerama, kojeg su nadgledali asistenti izabrani od strane profesora, te nijedan student u toku ispita nije bio odstranjen zbog sumnje na prepisivanje. Profesor je nekoliko puta tokom predavanja naglasio da su prezentacije sa platforme fakulteta jedina literatura za spremanje ispita. Naglašavamo da su pitanja formulisana iz preporučene literature, te je test činilo 16 pitanja na zaokruži, sa tri ponuđena odgovora, od kojih je jedan bio tačan.

Nakon iscrpnog razgovora, nismo prepoznali niti jedan argument koji govori u prilog da je ispit imao kvalifikaciju neregularnog ispita. Ponuđene opcije su bile ili da uložimo žalbu Senatu o poništenju odluke, što bi se moglo odužiti mjesecima i uticati na odvijanje Kliničkog staža ili da ovaj ispit prihvatimo kao položen praktični dio, a na završni pismeni ispit izađemo ponovo.

Profesor je do kraja dana trebao pismeno, putem maila obavijestiti studente o prijedlozima za rješenje ovog problema nakon čega bi se donijela finalna odluka. Umjesto toga, navedeni profesor je u medijskom istupu za dnevni list Avaz iznio niz insinuacija i optužbi usmjerenih prema kompletnoj generaciji. Profesor Imamović je između ostalog optužio studente 6. godine Medicinskog fakulteta da su hakeri, te indirektno iznio sumnju da su izvršili teško krivično djelo krađe testa sa njegovog laptopa ,,Moderne tehnologije, hakiranje kompjutera, pošto sam ispit spremao na svom računaru na poslu…”.

Ukoliko postoje sumnje u hakerski napad, pozivamo profesora da podnese krivičnu prijavu protiv lica na koje sumnja da su otuđili test, te preda svoj računar na vještačenje nadležnim organima. Također pozivamo dekanat Medicinskog fakulteta, rektorat Univerziteta u Tuzli i nadležne organe da istraže navedeni slučaj jer smatramo da je van etičkog kodeksa da sa odgovornim profesorom vodimo ,,medijski rat”, što samo narušava ugled studenata i njihovih porodica, te fakulteta i kompletnog univerziteta. Nedopustivo je da se 157 studenata kojima je ostalo još svega nekoliko ispita do kraja fakulteta medijski linčuju, te etiketiraju kao nesposobni, lijeni, kradljivci.

Pozivamo profesora da javno objavi test koji su studenti imali priliku raditi i da nezavisno tijelo izvrši procjenu istog, te da odgovor da li su studenti, koji će za par mjeseci biti promovisani u zvanje doktora medicine, mogli naučiti gradivo za ovaj test i dobiti ocjenu 10 (A).

Studenti se nisu žalili kada je prolaznost na određenim predmetima bila manja od 2%, te dizali medijsku buku o takvim slučajevima, pa ne smatramo da je u ovom slučaju učinjena bilo kakva moralna greška koja nam se stavlja na teret.

Ukoliko se bez argumenata poništi validan ispit iz navedenog predmeta, primorani smo da ponovo svoja prava tražimo protestima na ulicama 02.03.2021. godine!

Kako nezvanično saznajemo od studenata, pitanja na ispitu su bila vrlo jednostavna, a kao primjer naveli su pitanje: “Koji je najčešći uzrok srčanog zastoja?” gdje su ponuđeni odgovori bili:

  • moždani udar,
  • infarkt miokarda
  • krvarenje.

Zar profesor smatra da apsolventi ne mogu znati odgovore na ovakva pitanja i da im je potrebno prepisivanje da bi to znali, pitaju se studenti ovog fakulteta.