In memoriam: U 89. godini preminuo uvaženi prof. dr. Safet Hadžović, emeritus

Svojim predanim i intelektualnim radom ostavio je neizbrisiv trag u historiji Veterinarskog fakulteta.


Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu obavještava uposlenike i studente Veterinarskog fakulteta kao i cjelokupnu akademsku zajednicu da je 2. februara 2021. godine u 89. godini preminuo uvaženi prof. dr. Safet Hadžović, emeritus.

Advertisements

Rođen je u Trebinju 1932. godine. Završio je Veterinarski fakultet u Sarajevu, na kojem je i doktorirao 1962. godine te bio u zvanju docenta, vanrednog i redovnog profesora.

Objavio je 130 radova koji su publicirani u poznatim naučnim časopisima. Učestvovao je na brojnim naučnim skupovima i kongresima u zemlji i inostranstvu. Autor je deset knjiga, dviju kartoteka te 160 farmakoloških mišljenja za registraciju lijekova domaćih i stranih proizvođača. Ispitivao je ispravnost farmaceutsko-tehnološke osobine preko 85 lijekova.

Bio je glavni istraživač u šest naučnih projekata, autor osam novih formulacija lijekova, uveo je tri nove farmakološke metode za ispitivanje lijekova.

Advertisements

Preko 26 godina bio je urednik časopisa „Veterinaria“, za koji je napisao 42 prikaza novih knjiga.

Dobitnik je nagrade za naučno djelo „Veselin Masleša” za 1978. godinu. Dobitnik je američkog Ordena časti.

Svojim predanim i intelektualnim radom ostavio je neizbrisiv trag u historiji Veterinarskog fakulteta na Katedri za farmakologiju i toksikologiju.

Sahrana je održana 5. februara 2021. godine u 14:30 na gradskom groblju Bare.