Da li ste znali da je Facebook nastao zbog studenata?

Popularna društvena mreža Facebook proslavila je 17 godina postojanja.


facebook ilustracija

Facebook je internetska društvena mreža koju je 2004. godine osnovao Mark Zuckerberg, bivši student Harvarda. U svojim početcima Facebook je bio namijenjen samo studentima sveučilišta na Harvardu koji su tim putem mogli međusobno komunicirati i razmjenjivati informacije.

Kasnije, mnogi drugi univerziteti, srednje škole i velike kompanije širom svijeta priključile su se mreži. Danas ova web stranica ima oko 2 milijarde aktivnih korisnika. Facebook je ujedno najpopularnije mjesto za objavljivanja fotografija, s više od 14 milijuna novih dodanih fotografija dnevno.

facebook 1612524962

Facebook je danas najpopularniji servis za socijalizaciju s rastućim brojem korisnika te je čak prozvan i “novim internetom”, a Zuckerberg ima nadimak “novi Bill Gates”. O vrijednosti Facebooka najbolje govori podatak da je Microsoft krajem 2007. godine platio 240 miliona dolara za 1,6 posto udjela u Facebookovim dionicama.

Ova mreža je zasigurno svima promijenila način života, donijela potpuno novi način razmjene informacija i povezivanja, te olakšala održavanje veza s prijateljima i porodicama na drugom kraju svijeta.