Dekan i profesorice Stomatološkog fakulteta tvrde: Mi nismo šverceri

"Nismo ništa švercovali, mi nismo šverceri nego profesori na Fakultetu."


Foto: Oslobodjenje
Foto: Oslobodjenje

 – Nismo ništa švercovali, mi nismo šverceri nego profesori na Fakultetu, kazali su za Oslobođenje sve troje aktera priče o navodnom krijumčarenju zubnih implatanata u BiH, dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu Muhamed Ajanović, te profesorice Lejla Kazazić i Selma Tosum-Pošković.

Advertisements

– One nisu krijumčarile ništa. Nisam bio tu dok su one pretresane. Prvo su pretresli mene i onda su me udaljili. Nakon toga ja sam sačekao njih. Kada nisu izašle, nazvao sam jednu od njih, javila mi se i rekla da ima problem. Priča je sljedeća. U Sarajevu se od 11. do 14. jula se održava edukacija “Live Surgery Week”, gdje dolaze stručnjaci iz SAD-a, a donator za tu manifestaciju je komapnija Ritter. Nama su, za vrijeme trajanja večere, donijeli jedan paket i zamolili nas da ponesemo u Sarajevo, kako bi se ljudi upoznali sa sistemom prije edukacije i kako ne bismo problem za vrijeme trajanja edukacije. To nije bilo za kliničku upotrebu. Selma i Lejla su uzele taj paket i tako je on došao u Sarajevo. Nije se radilo ni o kakvom švercu, jer je krajnja destinacija bio Stomatološki fakultet. Donator je ozbiljna američka kompanija, čiji je vlasnik Basil Elias Battah, kazao je Ajanović za “Oslobođenje”.

“Nedopustivo je da sam predmet rada OSA-e”

On tvrdi da iza svega stoji Obavještajno sigurnosna agencija.

– Imao sam informaciju da je OSA uputila dopis kojim je naredila da se ja pretresem prilikom ulaska u BiH. Nedopustivo je da sam predmet rada OSA-e samo zato što sam se u određenom trenutku odvažio svjedočiti pred državnim Tužilaštvom o stvarima koje sam poznavao. Cijela priča o implantatima je vrlo provjerljiva, kazao je Ajanović.

Advertisements

Indentičnu priču o porijeklu implantata smo čuli i od profesorica Stomatološkog fakulteta.

– Bože sačuvaj da sam krijumčarila bilo šta. Bila sam na edukaciji u SAD-u, u Vašingtonu. Dobili smo materijal kojim treba da mi sada educiramo naš kadar. To će se raditi uskoro, kada dođu američki predavači. Ovo što sam donijela neće se ugrađivati ljudima, nego na vještačkim kostima, na našim modelima na Fakultetu. To je donacija i mi ćemo nadležnima putem meila dostaviti dokumentaciju. Ja sam profesorica na fakultetu, a dočekana sam kao najveća švercerka, jer su, izgleda, dočekivali neke švercere iz Istanbula, izjavila je Lejla Kazazić, piše Oslobođenje.

Išli da edukaciju

– U tekstu je iznesena neistina, što me je iznenadilo. Otišla sam na edukaciju, kako bih sve to podijelila sa uposlenicima i studentima. U vezi sa tim implatantima, to smo dobili od edukatora, koji ih je donirao za naš fakultet. Voljela bih da me onaj ko je pisao tekst kontaktirao prije objavljivanja, kako bih uz odobrenje Fakulteta proslijedila dokumentaciju. Kada nekog optužujete, onda bi trebali imati dobre argumente. U suprotnom, onaj koga ste optužili mogao bi početi optuživati vas. Osoba koja je donirala implatante će rado biti svjedok u postupku, ako bih se ja odlučila da tužim onoga ko je meni nanio moralnu štetu, istakla je Selma Tosum-Posković.

Profesorice Stomatološkog fakulteta iz Sarajeva pokušale prokrijumčariti zubne implantate

Podsjećamo, da je portal Istraga.ba objavio vijest kako su vraćajući se sa službenog puta u SAD Kazazić i Tosum-Pošković pokušale unijeti po 20 zubnih implantata, ne prijavivši ih prilikom carinske kontrole. Tvrdile su da se radi o donaciji, ali kod sebe nisu imale dokumentaciju kojom bi to i potvrdile.