“Debata je postala dio mene i nešto u čemu se pronalazim”

Ismail Ćidić, učenik trećeg razreda Behram-begove medrese u Tuzli je najbolji internet debatant za mjesec novembar u projektu Debatologija koji se realizuje u saradnji Centra za kulturu dijaloga (CKD) i portala STUDOMAT.ba.


debatologija header

Ismail Ćidić, učenik trećeg razreda Behram-begove medrese u Tuzli je najbolji internet debatant za mjesec novembar u projektu Debatologija koji se realizuje u saradnji Centra za kulturu dijaloga (CKD) i portala STUDOMAT.ba.

Razgovarala: Tijana Ljuboje, CKD

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ismail Ćidić
Ismail Ćidić

Možete li nam se predstaviti?

Moje ime je Ismail Ćidić. Živim u Srebreniku, gradu pored Tuzle, imam 17 godina i treći sam razred Behram-begove medrese u Tuzli.

Vi ste veoma uspješan debatant i drugih aktivnosti Centra za kulturu dijaloga. Koliko se dugo bavite debatom i odakle ljubav prema argumentovanoj raspravi?

TV debate koje je organizovao Centar za kulturu dijaloga prethodnih godina bile su moj prvi kontakt s debatom i debatnim formatima i uvijek su me privlačile. Debatom se aktivno bavim od prvog razreda Medrese i moji planovi za budućnost su također vezani za debatu i debatne aktivnosti. Debata je već poslije prve godine u Medresi postala dio mene i postala nešto u čemu se pronalazim.

 Vaši najveći debatni uspjesi su?

Kao najveći debatni uspjeh izdvajam drugo mjesto ekipno na Superfinalnom državnom debatnom takmičenju u aprilu ove godine kada sam zajedno s Kanitom Krdžalić bio na korak do Svjetskog takmičenja iako smo bili dvočlana ekipa. Nakon toga izdvajam nagradu za trećeg najboljeg govornika/debatanta u državi, također osvojenu na već spomenutom takmičenju. Izdvajam i drugo mjesto ekipno na Državnom takmičenju na Jahorini u decembru, 2012. godine, predstavljanje Bosne i Hercegovine na internacionalnom takmičenju u Budvi i, naravno, nagradu za najboljeg internet debatanta za mjesec novembar.

Možete li nam reći nešto više o vašem debatnom klubu? Zašto bi i druge škole i fakulteti trebali postati dio Centra za kulturu dijaloga?

Debatni klub Behram-begove medrese u Tuzli aktivan je od 2002. godine, a član Centra za kulturu dijaloga postao je 2007. godine. Gledajući zadnjih nekoliko godina, članovi debatnog kluba Behram-begove medrese konstantno osvajaju nagrade na državnim takmičenjima (tri puta drugo mjesto i jednom treće mjesto) na što sam veoma ponosan. Centar za kulturu dijaloga preko svojih programa, seminara i drugih aktivnosti nudi dosta prostora za napredak, kako za škole i fakultete, tako i za same debatante i zaista bismo trebali iskoristiti sve pogodnosti koje CKD tim nesebično pruža.

Kada biste morali nekome slikovito objasniti šta je to kultura komunikacije, kako biste to učinili?

Kultura komunikacije jeste komunikacija u kojoj se ne koriste ružne, pogrdne ili riječi kojima bi neko bio uvrijeđen. Nažalost, takva komunikacija nedostaje našem društvu, ali promovisanjem takve komunikacije, što CKD i radi, možemo smanjiti govor mržnje u budućnosti.

Koje su prednosti od debate?

Debata nudi mnogo toga, od razvijanja kritičkog i logičkog mišljenja, preko razvijanja retoričkih i prezentacijskih sposobnosti, pa sve do sposobnosti slušanja i uvažavanja našeg sugovornika/debatanta. Debatom postajemo bolji govornici što je veoma važno za naše buduće karijere.

Možete li izdvojiti najzanimljiviju tezu na Debatologiji i zašto je baš ona privukla vašu pažnju?

Najzanimljivija teza na koju sam debatovao u prethodnom mjesecu jeste „Da li Velika Britanija treba napustiti EU?“. Nekoliko debatanata iznijelo je veoma dobre argumente što je svakako utjecalo na kvalitet online debatne runde.

Da li je bilo teško osvojiti titulu najboljeg internet debatanta i šta mislite ko vam je bio najveća konkurencija?

Smatram da je teško osvojiti titulu najboljeg internet debatanta jer u toku jednog mjeseca potrebno je debatovati na najmanje desetak teza. Također, veoma dobri oponenti su jedan od razloga zašto je teško osvojiti titulu najboljeg internet debatanta. Najveću konkurenciju u toku prošlog mjeseca predstavljala mi je moja kolegica iz debatnog kluba – Amra Mahmutović (amra96).

Da li debata može pomoći rušenju predrasuda i barijera i na koji način?

Debatom pokazujemo drugima da se kroz kulturu dijaloga, čak i ako nemamo iste stavove, mogu rješavati problemi našeg društva. Nudimo prijedloge i pokazujemo na našim primjerima kako da dođemo do rješenja problema, a sve to na jedan fin i kulturan način. Smatram da bismo većom promocijom debate u BH društvu dobili i bolje rezultate u rješavanju različitih problema.

Kako biste nekome ko se nikada nije bavio debatom objasnili zašto je važno argument potkrijepiti dokazom?

Argument bez dokaza može predstavljati samo pretpostavku. Dokaz ili potkrepa je direktan primjer za nešto što tvrdimo, za naš stav po pitanju određenog problema. Samim dokazom mi pokazujemo da je argument valjan i da ne počiva na ličnom mišljenju ili pretpostavkama.

Možete li navesti tri razloga zašto bi se i drugi mladi ljudi trebali priključiti Debatologiji?

Debatologija nas svake sedmice obavještava o problemima s kojima se društvo susreće, ne samo u BiH, nego i u drugim zemljama. Debatologija je također odlična prilika za one koji se nisu susretali s debatom jer predstavlja simulaciju pravih debatnih rundi. Također, Debatologija nas uči uvažavanju drugog i drugačijeg i onoga za što se mi možda i ne slažemo.

(STUDOMAT.ba)