Debatologija slavi 4. rođendan

Da li je neko mogao i pomisliti da će ideja online debata zaživjeti, a još manje da će trajati četiri godine? Zaživjela je i traje na našem prijateljskom i partnerskom portalu STUDOMAT.ba, saopšteno je iz CKD-a.


debatologija header

Iako su postavljena rigidna pravila koja se odnose na etiku debatiranja, iako moderator kontinuirano prati i brine da li je dijalog uobličen prema standardima Debatologije i opomene za svaki prestup, broj učesnika na našim debatama je svakim danom sve veći. Iako su teme veoma aktuelne i nimalo jednostavne i odnose se na društvene probleme, online debatanti koriste isključivo snagu argumenta i svoje stavove potkrepljuju primjerima iz novina, s portala, iz književnosti, sociologije, politike i drugih izvora i još niti jednom nije zabilježen jezik ulice ili govor mržnje.

Mjesečni pobjednici dolaze iz cijele BiH, nekad i iz susjednih zemalja i to je, jedan od najvećih uspjeha naše debatologije.

Ove debate su dokaz da se može pisati pod šifrom, sakriven iza paravana anonimnosti, a ipak poštivati postulate kulture dijaloga.

– Do danas smo objavili 621 tezu i  izabrali  40 mjesečnih pobjednika.  Svim pobjednicima još jednom čestitamo na njihovim pobjedama i pozivamo ih da ne odustano od debatiranja. Na internetu ste svakako. Eh, umjesto da lutate od stranice do stranice da biste popunili svoje vrijeme, vi svratite do Debatologije i pišite argumente za ili protiv postavljene teze, navodi se iz Centra za kulturu dijaloga – CKD.

– Neka nam je sretan ovaj naš četvrti i da ih dočekamo još mnogo zajedno sa još mnogo više učesnika i sa još boljim nagradama za pobjednike, dodaje CKD.

(STUDOMAT.ba)