Dautbašić: “Diploma na Šumarskom fakultetu je garant zaposlenja”

Šumarski fakultet u Sarajevu iz godine u godinu bilježi sve veći broj zainteresovanih osoba za upis. Ipak, s obzirom na atraktivnost zanimanja koja se stiču školovanjem na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi, broj bi trebao i mogao biti i veći.


sumarski fakultet unsa

Šumarski fakultet u Sarajevu iz godine u godinu bilježi sve veći broj zainteresovanih osoba za upis. Ipak, s obzirom na atraktivnost zanimanja koja se stiču školovanjem na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi, broj bi trebao i mogao biti i veći.

sumarski fakultet unsa– U većim gradskim sredinama naš fakultet je manje popularan i to je rezultat slabe promocije ustanove u prethodnom periodu. Ovu činjenicu nastojimo popraviti tako što ćemo ove godine ići sa promocijom Fakulteta i u većim gradskim sredinama Tuzli, Zenici, Mostaru… Pored toga, želimo istaći činjenicu da danas na našem fakultetu studiraju studenti iz svih krajeva naše zemlje, izjavio je za “Oslobođenje” dr. Mirza Dautbašić, dekan Šumarskog fakulteta, dodajući da će ove godine raspisati konkurs za upis 70 brucoša na Odsjeku šumarstvo, 20 na Odsjeku hortikultura i po pet stranih studenata na oba odsjeka.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Na spiskovima Zavoda za zapošljavanje zaključno sa 31. martom bilo je 25 inženjera hortikulture i 17 inženjera šumarstva. Međutim, ova zanimanja se ne zadržavaju dugo na spisku nezaposlenih.

– Diplomiranih inženjera šumarstva i bačelora šumarstva nema nezaposlenih niti na biroima rada, svi oni uspiju nakon sticanja diplome naći zaposlenje u struci. Tokom ratnih zbivanja veliki broj diplomiranih inženjera šumarstva napustio je BiH i svi oni su našli zaposlenje u struci, od Japana, Evrope do Amerike i Kanade. Nažalost, problema ima sa inženjerima i bačelorima hortikulture, jer društvena zajednica nije prepoznala i shvatila značaj ove struke, što će se, nadam se, u skorijoj budućnosti promijeniti, ističe Dautbašić, dodajući kako su studijski programi Šumarskog fakulteta usaglašeni sa međunarodnim i studenti stiču znanja kao i njihove kolege iz inostranstva, a neki od njih su nastavili  edukaciju u inostranstvu, najčešće Beču i Pragu.
Na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu bolonjski proces je u potpunosti implementiran, barem što se tiče odvijanja nastave.

Stručan kadar

– Pitanje je koliko su društvo i praksa spremni da prihvate naš proizvod, bačelora i mastera šumarstva i hortikulture. Još nismo organizovali treći ciklus, odnosno doktorski studij, ali očekujemo da ćemo i ovaj proces završiti do 30. septembra 2013. godine, naglašava Dautbašić.

Dekan Dautbašić poručuje mladima da upišu Fakultet šumarstva.

– Šuma je najvredniji i najvažniji prirodni resurs naše zemlje. Zato je neophodno stvoriti kadar koji će njime održivo upravljati za generacije koje dolaze. Još jednom ponavljam vrlo važnu činjenicu da se bačelori i masteri šumarstva na biroima za zapošljavanje ne zadržavaju, zaključuje Dautbašić.

(oslobodjenje.ba)