Danas je Svjetski dan poezije

Danas se obilježava Svjetski dan poezije kojeg je proglasio UNESCO 1999. godine s ciljem promocije čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije u cijelom svijetu kao i zbog davanja priznanja i podsticajima nacionalnim, regionalnim i međunarodnim pokretima poezije.


poetry 1553189408

Već šestu godinu za redom, u povodu Svjetskog dana poezije, u svijetu se 21. marta organizuje međunarodna Julius Meinl promocija pod nazivom “Platite kafu stihom”, globalna inicijativa koja svake godine postaje sve značajnija.

Julius Meinl želi inspirisati ljude da pišu poeziju i tako učiniti svijet boljim mjestom, tako da danas možete valutom stiha platiti šolju omiljenog espressa.

U 80 kafe barova u Bosni Hercegovini, Julius Meinl BH d.o.o. izabraće tri najbolja autora stihova koji će osvojiti tri vrijedne nagrade i to aparat za kafu na kapsule i dva poklon paketa s njihovim proizvodima – šolje, kapućino, čajeve.

Deset najboljih stihova Julius Meinl objavit će na službenoj Facebook stranici, a korisnici te društvene mreže će “lajkovima” izabrati tri najbolje.

– Zastani, odloži mobilni telefon, pronađi inspiraciju i tako plati šolju svog omiljenog espressa, pozivaju iz Julius Meinla.

(STUDOMAT.ba)