Dan ispita: Pročitajte 10 savjeta za preživljavanje

Napokon je došao trenutak istine – dan polaganja parcijale ili ispita. U ovoj fazi naučeno je sve što si mogao naučiti i spreman si za veliki dan. No, ono najvažnije, dobru pripremu na dan ispita, još uvijek trebaš napraviti.


school university students hands taking exams writing examination room with holding pencil

Bez obzira na to koliko si naučio, lošom pripremom moguće je da rezultati na ispitu ne pokažu tvoje pravo znanje. Dobri rezultati mogu izostati ako si na dan ispita umoran, nesiguran ili stres preuzme kontrolu nad tobom. Upravo iz tog razloga, htjeli bismo ti dati nekoliko važnih savjeta uz koje će tvoj naizgled stresan dan proći bez velikih problema i nepotrebnog nerviranja, prenosi x-ica.com.

1. Naspavaj se

Odmor je najvažniji da bi bio koncentriran i spreman za dan koji dolazi. Naročito ako ti ispit počinje rano ujutro, kreni na spavanje ranije nego što to radiš inače. Mnogi studenti noć prije ispita uopće ne spavaju jer umjesto kvalitetnog odmora biraju ponavljanje u zadnji čas. Međutim, to se ne preporučuje. Kvalitetan san važniji je od ponavljanja za ispit jer tvoje tijelo ionako ne može zapamtiti važne podatke kad je umorno. Ako budeš iscrpljen za vrijeme pisanja ispita, tvoji će rezultati na kraju biti lošiji.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Tired student sleeping on desk

2. Probudi se na vrijeme

Nema goreg nego kad se na dan ispita probudiš prekasno. Ništa nije stresnije od brzinskog spremanja, trčanja na tramvaj i riskiranja dodatnog stresa. Ako je potrebno, osim alarma, nagovori prijatelja da te probudi u određeno vrijeme kako ne bi zaspao.

Alarm clock and books on wooden table

3. Obavezno doručkuj

Istina je ono što kažu – doručak zaista jest najvažniji obrok u danu. On podiže energiju, poboljšava koncentraciju i neizostavan je kad je pred tobom naporan dan. Istraživanja su pokazala da gladni studenti na ispitima imaju mnogo lošije rezultate nego oni siti. No, nije važno samo da pojedeš doručak, važno je i ono što jedeš. Neka tvoj doručak sadrži samo zdrave namirnice – pojedi porciju mueslija, cjelovitih žitarica s jogurtom ili komad voća. Nemoj jesti masnu i tešku hranu jer će imati suprotni učinak.

4. Nemoj kasniti

Uvijek je pametnija opcija doći na ispit ranije nego kasniti. Osim toga, kašnjenje je nepristojno i nećeš ostaviti dobar dojam na profesora. Ako misliš da bi te na putu do faksa mogla uhvatiti prometna gužva ili slični zastoj, kreni nešto ranije iz stana. To je uvijek bolja opcija. Čak i ako dođeš u zadnji čas to bi ti svejedno moglo prouzročiti dodatni stres, a to ti nikako ne treba.

5. Uzmi sve potrebne materijale za pisanje

Nemoj zaboraviti na ispit ponijeti sve što ti je potrebno – pribor za pisanje, kalkulator, dodatni papir, indeks… Dan prije također provjeri što je obavezno donijeti na ispit. Dobra priprema važan je dio uspješnog pisanja.

Close up of teenager student hand writing on paper exam with a pencil in classroom.

6. Izbjegavaj nervozne studente

U svakoj skupini ima onih studenata koji obožavaju ponavljati gradivo tik prije početka ispita, a često znaju i paničariti. Kloni ih se jer će taj njihov stres i negativna energija samo prijeći na tebe. Ako i ti želiš ponavljati, radije to ponovi nasamo u miru ili popij vode da se opustiš.

7. Nemoj se zaboraviti potpisati

Ne bi vjerovao koliko se studenata zaboravi potpisati na svoj ispit. Najčešće je razlog potpuna posvećenost pitanjima i pisanju odgovora, dok najbanalnije stvari ostavljaju za kraj. Potpiši se odmah na samom početku sata, kako kasnije na to ne bi zaboravio.

Student doing the test exam

8. Pročitaj pažljivo sva pitanja

Pročitaj svako pitanje barem dvaput. Možda i znaš točan odgovor na pitanje, ali ako ga pročitaš pogrešno ili protumačiš na krivi način možeš bez veze izgubiti bodove.

9. Nemoj se preplašiti

Nemoj brinuti ako ne znaš odgovor na jedno od pitanja, kreni dalje i možda se točnog odgovora sjetiš tijekom ispita. Važno je da ne gubiš vrijeme na jedno pitanje, moglo bi ti ponestati vremena. Ne boj se, čak i ako ne uspiješ položiti ovaj ispit, uvijek postoji drugi rok.

Girl cheating on test in school

10. Ne prepisuj

Kad ne znaš odgovor na neko pitanje ili si nesiguran u ono što znaš, vrlo je moguće da ti padne na pamet prepisivati od kolega ili sa šalabahtera. Nemoj to raditi. Bila bi šteta da zbog nekoliko bodova izgubiš pravo na pisanje cijelog ispita i dobiješ negativnu ocjenu. Osim toga, često ni tvoje kolege ne znaju odgovor na pitanja pa postoji opasnost da prepišeš pogrešno. Vjeruj u sebe i svoje znanje.

I na kraju.. Sretno!