Da li znate šta je šrinkflacija?

Svaki dan se susrećete sa ovom pojavom, a znate li šta znači?


Foto: Envato

Šrinkflacija je kada kompanije proizvode čine manjim, odnosno smanjuju njihovu količinu kako bi izbjegle rast cijena tokom visoke stope inflacije.

Advertisements

Kupci brzo uoče rast cijena, ali ne primijete tako brzo to da se smanjuje npr. količina hrane u ambalaži. Dakle, proizvođači sve svoje više troškove prebacuju na kupce tako što smanjuju količinu. Šrinkflacija je uočljiva na različitim potrepštinama – od čipsa do kafe.

Advertisements

Inflacija u Bosni i Hercegovini iznosi 17 posto, u Evropskoj uniji 8,1 posto, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama iznosi 8,3 posto. Rastu cijene sastojaka koji se koriste za proizvodnju hrane, cijene energije i cijene transporta. Zbog toga je i proizvodnja skuplja, prenosi Klix.ba.

Visoka inflacija je uzrokovana s više faktora, među kojima su pandemija koronavirusa i agresija Rusije na Ukrajinu. Potražnja na tržištu, tj. potrošnja je naglo porasla nakon što su se počele ukidati stroge epidemiološke mjere. Proizvođači nisu bili spremni da odgovore na snažan rast potražnje. To je za posljedicu imalo rast cijena, obrazložili su u Svjetskom ekonomskom forumu (WEF).