Studenti učesnici: Sljedeće sedmice “Dani srca u Mostaru”

“Dani srca u Mostaru” naziv je događaja kojim će se iduće sedmice obilježiti 29. septembra – Svjetski dan srca.


asian doctor is using a stethoscope listen to the heartbeat of the patient
Foto: Envato

Program “Dana srca u Mostaru” održat će se od 26. septembra do 2. oktobra, a sve s ciljem promocije zdravih stilova života, prevencije pušenja i drugih kardiovaskularnih faktora rizika.

U događaj su uključene brojne organizacije i udruženja građana, liječnici, medicinske sestre i studenti s oba javna univerziteta u Mostaru, vjerske zajednice, županijski i federalni zavod za zdravstvenu zaštitu i zdravstveno osiguranje, te znanstvene akademije i fakulteti, najavili su organizatori.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Tokom trajanja manifestacije partneri-sudionici akcije organizirat će preventivne akcije, promociju zdravlja i zdravih stilova života u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, prenosi Radio Ljubuški.

Kros utrka mladih na Španjolskom trgu i Bulevaru planirana je u petak, 30. septembra, s početkom u 9 sati, a sportska radionica za mlade s posebnim potrebama održat će se ispred Gimnazije istoga dana u 10 sati.

Svi zainteresirani moći će provjeriti stupanj rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti u Domu zdravlja na Bulevaru i Domu zdravlja Stari grad Mostar od 26. septembra do 2. oktorba.

U četvrtak, 29. septembra, održat će se međunarodni znanstveni skup posvećen novinama s europskih i američkih kongresa kardiologa tokom 2022.

Posljednji dan nedjelja, 2. oktobra, rezerviran je za marš na relaciji Španjolski trg – Mali i Veliki kuk na putu ka Podveležju. Polazak sa Španjolskog trga zakazan je u 9.30 sati sa Španjolskog trga.

Inače, već 22 godine zaredom, od 2000. kada je počele svjetska kampanja, u Mostaru se obilježava 29. septembra kao Svjetski dan srca. Taj datum odabrale su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Svjetska srčana federacija (WHF) na svojoj skupštini 1997. s ciljem da se na taj dan u žižu svjetske javnosti stave kardiovaskularne bolesti od kojih boluje preko 520 milijuna ljudi u svijetu.