Ovo je osam stvari kojih se nikako ne bi trebali sramiti za vrijeme fakulteta

Svaki student je bio u ovim situacijama, ali zapamtite da ih se ne trebate sramiti.


taking test in school closeup
Foto: Envato

Svako ko kreće na fakultet okreće jednu bitnu i veliku stranicu u životu. Ali, zato jer ste došli na nepoznato područje ne znači da se morate sramiti nekih stvari – pogotovo zato jer ne znaš ništa o fakultetskom životu.

Cijeli život nam svi ponavljaju ono pravilo da ako nešto ne znamo, uvijek moramo pitati. To pravilo najviše vrijedi kada napraviš totalnu promjenu u svome životu, kao što je upisivanje fakulteta. Normalno je da ne znaš puno o tome, niti kako funkcioniše, a niti ne poznaješ ljude koji s tobom kreću u prvu godinu faksa. Zato se ovih stvari nikako nemoj sramiti na faksu jer su normalne, a i svi studenti su jednom prošli kroz njih.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

1. Tražiti savjet oko predmeta

Foto: Envato
Foto: Envato

Na prvoj godini faksa još uvijek ne znaš profesore niti kako oni funkcionišu, a niti što možeš očekivati od nekog predmeta. Zato neka te ne bude sram pitati i tražiti savjet od nekog drugog, ili od starijeg studenta oko kolegija te o načinu kako pojedini profesor funkcioniše.

2. Upoznati nove ljude s tvoje godine

Iako je nekima to stvarno sramotno, nemoj da ti bude neprijatno prići nekome i upoznati ga. Možda to neće biti osoba s kojom ćeš nastaviti druženje tokom svih godina studiranja, ali je bitno od negdje krenuti i stvoriti neka poznanstva.

3. Reći iz kojeg mjesta dolaziš

Mnogi se srame odmah priznati iz kojeg mjesta dolaze, pogotovo ako to nije neki od većih gradova. Nemoj da te toga bude sram! Nemoguće je da smo svi iz velikih i urbanih gradova, a i trebala bi se ponositi mjestom gdje si odrasla. Zato ponosno reci od kuda si jer će mnogi možda saznati za mjesto za koje do sada nisu znali.

4. Javiti se starijem studentu za skripte

studentica

Stariji studenti imaju brdo iskustva i ako ti netko može pomoći u tvojim nedoumicama, onda su to definitivno oni. Nemoj se sramiti javiti im se i zamoliti ih za skripte jer će ti sigurno pomoći. Na kraju krajeva, i oni su bili u tvojoj poziciji te su svi toga svjesni zato će ti i rado pomoći, prenosi teen385.dnevnik.hr.

5. Dići ruku i pitati profesora ako ti nešto nije jasno

Iako to više nije škola, to ne znači da su se sva pravila promijenila. Jedno od toga je i dizanje ruke kada ti nešto nije jasno. Ako ne razumiješ, uvijek se javi! Time ćeš dati i profesoru do znanja da pratiš predavanje, ali i da te zanima nešto što možda nisi odmah shvatila.

6. Zapisivati bilješke na predavanju

Foto: Envato
Foto: Envato

Rijetki su oni koji zaista vode bilješke na svakom fakultetskom predavanju. Ako si ti jedna od onih osoba koja voli zapisivati gradivo, zašto ne? Toga se definitivno nemoj sramiti jer ako je to tvoj način učenja i pamćenja gradiva, nitko ti to ne može zabraniti, a sram izbriši.

7. Postati dio studentskih udruga

Studentske udruge mogu biti stvarno fora! Neki ih ne vole, pa možda zbog toga imaš sram da im se priključiš, ali nemoj ih slušati. Tako ćeš si popuniti dio slobodnog vremena i neće ti biti dosadno, a sav rad i trud kojeg uložiš u njima će ti možda značiti pri budućem zapošljavanju jer se sve to stavlja u životopis.

8.Otići na WC usred predavanja bez pitanja

Ovo je jedna od najvećih razlika između srednje škole i fakulteta zato je moguće da te uhvati sram jer do sada nisi naviknula na to. U pitanju je odlazak na WC bez pitanja. Naime, rijetko koji profesor na fakultetu traži da ga se prvo pita ako moraš na WC. Razlog tome je da je studenata užasno puno pa da ga svako pita smije li ići, na taj način mu se ometa nastava. Tako da svakako možeš otići i bez pitanja, ali i bez srama zbog toga.