Kuhar Rus Adams iz Vašingtona saznao je na društvenoj mreži Quora zašto se posjetiocima daju peciva, perece ili hljeb prije određene hrane u restoranima, i to je zapravo vrlo logično. I neki drugi korisnici su podijelili svoje mišljenje.
Prije svega, ova peciva će vas ožedniti. Žedni tada naručuju više pića, što znači i bolju zaradu. Drugo, hljeb ili bilo šta slično stimuliše varenje i čini vas još gladnijim. Upravo zbog toga se dešava da ljudi naruče više nego što mogu da pojedu, a kasnije kažu da su pali.
Posljednji razlog je taj što kada ljudi u restoranima imaju zanimanje, a to je u ovom slučaju jedenje hljeba, onda im nije dosadno i ne traže stalno konobare, napisao je Adams.
Ovo pitanje ima preko 100 odgovora i Adams ga je pogledao preko 113.000 puta. Evo još nekih objašnjenja.
– Slažem se da ćete, kada nešto dobijete, to sigurno zapamtiti i ponovo se vratiti u isti restoran. Možete ostaviti i veći bakšiš, napisao je jedan korisnik.
Joe Colella, koji je nekada bio vlasnik restorana, također se javio i podijelio svoje iskustvo.
– Većina ljudi pretjerano razmišlja o odgovoru. Jedini razlog zašto smo davali hljeb prije glavnog jela bio je da usporimo sam red, odnosno da kuhari imaju vremena da sve pripreme. Konobar će primati narudžbe od ljudi onim redom kojim su stigli, a dok čekaju, davaće posjetiocima hljeb. Da zaključim, to nema nikakve veze sa činjenicom da su konobari dobri i ljubazni i da žele da vam poklone hljeb, već jednostavno koriste ovaj trik za sebe, piše Večernji list.