Profesorica: Roditelji, podučite djecu ovim vještinama prije upisa na fakultet

Pročitajte šta studenti moraju naučiti prije fakulteta.


happy female university professor with outstretched hands looking at camera in classroom
Foto: Envato

Rachel Garlinghouse provela je devet godina radeći kao profesorica na fakultetu. Svakog semestra imala je od 50 do 70 studenata, većinom brucoša. Uočila je da se među njima pojavljuje određen obrazac, koji nije dobar.

Mnogi moji studenti nisu bili spremni za život nakon srednje škole, i to nije njihova krivica. Dok sam s nekima od njih razgovarala, priznali su da su njihovi roditelji činili sve za njih. Na fakultetu nije bilo mame i tate koji će ih spasiti, piše Garlinghouse u svojoj kolumni.

Zanimljivo je da studenti nisu bili zahvalni roditeljima za “pomoć”. Umjesto toga, uvidjeli su koliko su zbog toga loše pripremljeni za studentski život. Roditelji su predvidjeli svaku njihovu potrebu i brinuli se o njima. Kad bi došlo do problema, roditelji bi im pomogli naći izlaz. Na fakultetu nije bilo prostora za to, prenosi index.hr.

Sada sam roditelj četvero djece i želim s drugim roditeljima podijeliti ono što sam naučila na fakultetu kao profesorica, nastavlja pa nabraja osnove kojima bi roditelji trebali naučiti svoju djecu prije nego što maturiraju.

Naučite dijete komunicirati – jasno i iskreno

Garlinghouse kaže da je imala bezbroj studenata koji su šutjeli, a onda na kraju semestra dobivali napade bijesa.

Kada se vaše dijete bori s bilo čim, naučite ga kako to priopćiti odrasloj osobi. Zamolite ih da budu proaktivni i iskreni, preuzimajući odgovornost za svoj dio problema. Također je važno da budu pristojni, kaže.

Naučite svoje dijete da se brine o svom zdravlju

Mnogi brucoši na fakultetu osjete slobodu i biraju lošu hranu pa se već tokom prvog semestra udebljaju pet do 10 kilograma.

Nemaju više roditelje koji im pripremaju ili poslužuju obroke. Vrlo malo mojih studenata koristilo je univerzitetsku teretanu, što je dovelo do nakupljanja kilograma, ali i stresa. Imala sam nekoliko studenata koji su patili od tjeskobe, posebno tokom prve godine. Potaknula sam mnoge da potraže pomoć u univerzitetskom centru za mentalno zdravlje. Iako sam zahvalna što sam im mogla pomoći, to je lekcija kojoj su ih trebali podučiti roditelji, smatra.

Naučite dijete kako upravljati novcem

Puno studenata nagomila dugove. Sloboda može djelovati euforično, a studenti ne donose uvijek najbolje financijske odluke i žele se zabavljati. Zato Garlinghouse savjetuje roditeljima da pomognu djeci da nauče planirati svoja sredstva.

Potaknite ih da vode evidenciju o svom novcu i pokažite im što učiniti ako se nađu u problemu. Trebali bi zatražiti pomoć prije nego što upadnu u dug. Također je važno pobrinuti se da imaju priliku zaraditi vlastiti novac – jer se prema novcu ponašaju drugačije kada shvate koliko ga je teško zaraditi, tvrdi.

Studenti će neizbježno griješiti, što je dio njihovog puta učenja. Međutim, puno više pomažete svojoj djeci ako ih pustite da se snađu i nešto nauče dok su pod vašim krovom nego kasnije, kada ih društvo počne smatrati odraslima.