Da li se strani jezici bolje uče individualno ili u grupi?

Mnogi traže različite načine za učenje jezika online, preko Youtube-a, ali im to ne pomaže. Ipak, razlike postoje - možda ne učite strani jezik na način koji vama odgovara.


languages 1632176522

Većina škola stranih jezika nudi mogućnost učenja jezika u grupi ili individualno. Ovdje možete pročitati neke osnovne razlike koje vam pruža učenje na jedan ili drugi način.

Predavač se posvećuje samo jednom učeniku

Kada je grupna nastava u pitanju, profesori moraju svakom polazniku da posvete bar malo vremena. Ako se odlučite za individualnu nastavu, profesor će isključivo raditi samo sa vama i moći ćete u svakom trenutku da postavite pitanje koje možda nije vezi sa trenutnim gradivom, jer tako nećete kočiti grupu dalje u napredovanju, piše NeznaSe.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kod grupe nastave često se dešava da više morate učiti  kod kuće jer niste sve baš dobro razumjeli na času. To nije slučaj kada radite sami sa profesorom – uvijek možete da pitate šta vam nije jasno bez straha da ćete usporiti rad drugih polaznika.

Strah od greške je manji

Kada ste sami na času, uvijek možete da pitate sve što vam nije jasno. Nekada tokom grupne nastave polaznici strahuju da pitanju nešto što nisu razumeli, pa zbog toga odustaju ne želeći da ostave pogrešan utisak pred drugima.

A to ne smije i ne bi trebalo da bude tako. Kada se uči strani jezik, najbolje se nauči iz sopstvenih grešaka. Ukoliko ste sami sa profesorom, iskoristite vrijeme da savladate izgovor, akcenat i poboljšate komunikaciju jer se tako efikasnije savladava gradivo, a vi ćete brže napredovati.

Ušteda vremena

Ako radite ili studirate i imate mnogo obaveza, a ipak želite da unaprijedite vaše konverzacijske vještine, onda je individualna nastava odličan izbor. Nema preklapanja, niti uklapanja sa drugim članovima grupe. Raspored časova prilagođavate sebi što je izuzetno važno jer se organizujete prema vlastitim obavezama i slobodnom vremenu.

Mnogima koncentracija navečer baš i nije na zavidnom nivou, a grupna nastava je uglavnom u večernjim terminima jer su zaposleni i studenti najčešće tada slobodni. Kada učite individualno, možete izabrati doba dana kada želite da imate časove.