Da li biste se provozali: Ovo je najčudniji metro na svijetu

Platite kartu za metro i ostanete fascinirani.


Tokom proteklog desetljeća, podzemne željeznice u Napulju, trećem po veličini gradu u Italiji, su pretvorene u predivne umjetničke galerije suvremenih umjetnika kako bi ova vrsta javnog prijevoza stanovnicima grada postala više privlačna, piše pixelizam.com.

Više od 100 umjetnika i arhitekti kao što su Alessandro Mendini, Anish Kapoor, Gae Aulenti, Michelangelo Pistoletto, Karim Rashid, i Sol LeWitt, je radilo na ukupno 14 stanica, pretvarajući ih u sistem podzemnih umjetničkih galerija. U napuljskom metru posjetioci sada mogu uživati u stalnim i privremenim umjetničkim izložbama, kao i izlaganjima muzeja poput Napuljskog nacionalnog arheološkog muzeja koji se nalazi iznad jedne od stanica, a u planu je da se posjetiocima u budućnosti obezbijede i besplatne knjige koje mogu čitati dok se voze ispod najvećeg urbanog centra južne Italije.

A evo i kako to izgleda:

 


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Ajla Bašić

Studentica sam Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Svestrana osoba, a pored prava posebice se interesujem za književnost. Pišem, a moji radovi su nagrađivani, te objavljeni u nekoliko zbornika i časopisa. Zaljubljenik sam u svaki vid umjetnosti, a lično smatram da je "umjetnost - sve što nas okružuje".
X