Zašto mobitel uvijek pada na ekran?

Koliko god puta da je tvoj telefon pao, završio je na ekranu. Stoji li iza toga neka zla sila ili je riječ o zakonu gravitacije?


Mobiteli su neizostavan dio svakodnevnog života, koriste se i u situacijama gdje im i nije mjesto, stoga često budu i žrtva loše sreće pa završe razbijenih stakala.

Advertisements

Kako to da se skoro uvijek prevrnu na osjetljivu stranu i izlože ekran lomljenju? Imali to povezanosti s teorijom da kriška uvijek pada na namazanu stranu?

Postoji razlog za sve to. Britanski znanstvenik Robert Metuze, član Kraljevskog astronomskog društva i Kraljevskog statističkog društva, dobitnik Nobelove nagrade 1996. za znanstveni rad o ovoj pojavi, ističe da kriška pada na namazanu stranu zbog “fundamentalnih konstanti” svemira, kao što je gravitacija. Metuz svoja zapažanja potkrjepljuje dokazima: rezultati testiranja 9.821 kriški pokazali su da je 6.101 palo na namazanu stranu, što je postotak od 62 posto.

Advertisements

Naime, komad ima vremena napraviti samo polukrug prije nego što dotakne tlo. Da bi se obrnuo čitav krug, potrebno bi bilo da sto bude visok tri metra ili da sila teže bude jača. Isto se dešava i s mobitelima. Ako telefon držiš labavo u jednoj ruci s prstima ispod središta gravitacije (najčešće prilikom tipkanja poruka jednom rukom), veća je šansa da se telefon okrene preko vrhova tvojih prstiju i napravivši tek polukrug padne na ekran.

Naime ovo nas dovodi do zaključka, da ne moramo kriviti mračne sile i Murphyjev zakon: “Sve što mora poći po zlu – poći će”, no okrivimo sile fizike.